Uskoro još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Starom Gradu

Služba civilne zaštite Općine Stari Grad je u septembru prošle godine – u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH, Udruženjem Srce za djecu oboljelu od raka i Crvenim križom Stari Grad organizovala akciju dobrovoljnog darivanja krvi, kojoj se odazvao veliki broj naših uposlenika, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić je tog dana svojim dolaskom i darivanjem krvi dao doprinos ovoj važnoj akciji koja može mnogima spasiti život.

“Ja sam redovni davalac krvi, a budući da imam nultu krvnu grupu, često su me i zvali da dam krv. Ta navika mi je ostala još od najranije mladosti, pa sve do današnjih dana”, istakao je tom prilikom načelnik Hadžibajrić.

Dodao je i to da Općina Stari Grad već godinama u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH i Crvenim križom Stari Grad organizuje ove akcije kojim se spašavaju životi, te naglasio da davanjem krvi čovjek pokazuje istinsku humanost.

Upravo s tim ciljem, Služba civilne zaštite Općine Stari Grad nastavlja sa ovim akcijama.

U saradnji sa Crvenim križem Općine Stari Grad Sarajevo i Zavodom za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine, planirana je još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija će se održati u prostorijama Općine Stari Grad u Velikoj sali ili Sali za vjenčanja, 24.februara, 2021. godine, od 10:00 do 15:00h.

Krv je dragocjena tečnost i jedina koja se ne može proizvesti na umjetan način. Jedna darovana doza krvi spašava čak tri života. Krv može darovati zdrava osoba, starosne dobi od 18 do 65 godina, koja ne konzumira nikakve antibiotike, nije u posljednjih šest mjeseci radila hidžamu, pirsing, tetovažu… Žene mogu darivati krv svaka četiri mjeseca, a muškarci svaka tri.