Valentin Inzko: Nisam ja nametnuo kolektivnu krivicu, već Skupština RS

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko jučer je uputio pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska i predsjednicima svih klubova u NSRS u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine iz tog bh. entiteta uslijedile su oštre reakcije, te tvrdnje da je Srbima “nametnuo kolektivnu odgovornost”.

U prvim reakcijama, Inzko je za DW kazao da nije on nametnuo kolektivnu odgovornost, već da je Republika Srpska nametnula srpskom narodu teret krivice. Pored toga, podsjetio je i da su u oktobru 2016. godine Karadžić, Plavšićeva i Krajišnik dobili tri odlikovanja, te da su “igrali vodeću ulogu u teškim zločinima nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u ratu u BiH”.

“Nisam ja, već je 24. oktobra 2016. Narodna skupština Republike Srpske nametnula srpskom narodu težak teret krivice, kada je u ime srpskog naroda odlikovala tri osobe osuđene za ratni zločin. Iz poštovanja prema žrtvama i njihovom dostojanstvu ali i da bih oslobodio Srbe tog tereta, uputio sam pismo presjedniku Skupštine RS da povuče taj korak”, rekao je Inzko za DW.

Pored toga, naglasio je kako bi se diskusija trebala usmjeriti na osudu glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca i povlačenje odlikovanja, podsjećajući da Karadžić izdržava kaznu doživotnog zatvora a da su Plavšićeva i Krajišnik odslužili dugogodišnje kazne u zatvoru, kao i da je Krajišnik nedavno umro od posljedica infekcije koronom.