Veterinarski fakultet: U BiH utvrđen prenos koronavirusa sa čovjeka na psa

Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu kontinuirano radi na istraživanjima u vezi sa koronavirusom.

U srijedu 3. februara 2021. godine prof. dr. Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta, prof. dr. Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja, i prof. dr. Amir Zahirović, šef Klinika Veterinarskog fakulteta, široj javnosti prezentirali su informaciju o utvrđenom prenosu virusa SARS CoV-2 sa čovjeka na psa kućnog ljubimca.

Naučnici sa Veterinarskog fakulteta su prvi u BiH i među prvim u regionu još u junu izolirali bh. soj virusa SARS CoV-2 i sekvencionirali, iz dva klinička uzorka, kompletne sekvence virusnog genoma, koji su deponirani u Međunarodnu gensku bazu podataka (GISAID).

“Naš istraživački tim dokazao je prenos virusa SARS CoV-2 sa čovjeka na psa kućnog ljubimca. U najvećem dijelu istraživanja su finansirana iz vlastitih i sredstava međunarodnih organizacija IAEA i UNDP”, izjavio je prof. Smajlović.

Prof. dr. Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja, potvrdio je da su temeljenom dijagnostikom PCR utvrdili prvi slučaj infekcije jedne životinje. Riječ je o vlasničkom psu kućnom ljubimcu koji je boravio u istom prostoru sa prethodno potvrđenim slučajem infekcije virusom COVID-19 kod vlasnika.

Ovaj nalaz virusa SARS CoV-2 kod psa svrstava nas uz bok zemalja kao što su Holandija, Danska, Francuska, Španija, Belgija, Njemačka, SAD i Kina. To su zemlje iz kojih do sada postoje izvještaji o infekciji kućnih ljubimaca i uglavnom je riječ o prenosu s čovjeka.

Prof. Goletić je pojasnio da, osim saopćenja da jeste utvrđen prvi slučaj infekcije kod psa u BiH, želimo prenijeti poruku vlasnicima i držaocima kućnih ljubimaca da je ova potvrda po svojoj prirodi i karakteru samo jedna u nizu onih koje potvrđuju da je primarni prenos virusa SARS Cov-2 sa čovjeka na čovjeka, a da je prenos na životinje „incidentna situacija”. Također je istakao da nema nikakvog razloga da vlasnici kućnih ljubimaca budu zabrinuti za zdravlje svojih najbližih, jer prenos sa kućnog ljubimca, konkretno psa i mačke, još uvijek nigdje u svijetu nije utvrđen.

Nakon što je utvrđeno da je pas pozitivan na SARS CoV-2, vlasnik je informiran i upućen na Klinike Veterinarskog fakulteta. Prof. dr. Amir Zahirović, šef Klinika Veterinarskog fakulteta, rekao je da su, nakon saznanja da je pas kohabitirao sa pozitivnim osobama jer su bili u istom domaćinstvu, stupili u kontakt sa vlasnikom, budući da su željeli izvršiti kompletan klinički pregled.

“Fizikalnim pregledom je utvrđeno da je pas veseo i raspoložen, ima apetit, a specijalnim pretragama nismo utvrdili bilo kakva odstupanja od normalnog stanja”, pojasnio je prof. Zahirović.

Naglasio je da nema relevantnih naučno dokazanih prenosa sa psa na čovjeka, nego samo obrnuto.

“Još uvijek se radi o jednosmjernom prenosu. Koliko znam, do sada nije utvrđen nijedan prenos sa kućnih ljubimaca na čovjeka”, istakao je prof. Zahirović.

Također je navedeno da do danas nije utvrđena ni transmisija tzv. ptičijih koronavirusa na ljude te u tom smislu nema razloga za bilo kakvu bojazan.