Vlada FBiH na današnjoj sjednici je donijela Akcioni plan energetske efikasnosti

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, odobrila prenos stalnih sredstava i izvršenih građevinskih radova krajnjim korisicima, nabavljenih u okviru provedbe Projekta “Energetska efikasnost u BiH”.

Riječ je o izvršenim građevinskim radovima vrijednim 1.765.562,39 KM, te 44.401,50 KM stalnih sredstvava.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja će s krajnjim korisnicima sačiniti ugovore, a oni su dužni da dodijeljena stalna sredstva i izvršene građevinske radove knjigovodstveno evidentiraju.

Na listi korisnika izvršenih građevinskih radova (adaptacija) su Narodni univerzitet Konjic/Centar za kulturu, Srednja škola Prozor, Srednja prometna škola i Srednja mašinsko-saobraćajna škola Mostar, te domovi zdravlja u Čapljini i Čitluku.

Iznos od 44.401,50 KM odnosi se na jačanja kapaciteta Federalnog ministarstva prostornog uređenja kroz nabavku i uspostavu sistema za upravljanje poslovnim sadržajem, za vođenje protokola i upravljanje dokumentima, te nabavku hardverom za podršku.

Pored toga, Vlada FBiH je danas donijela Akcioni plan energetske efikasnosti Federacije BiH (EEAPF) za period od 2019. do 2021. godine, koji je sastavni dio Nacionalnog akcionog plana za energetsku efikasnost BiH (NEEAP BiH) za isti period.

Vlada je usvojila i dijelove EEAPF-a koji se odnose na obaveze po Ugovoru o uspostavi Energetske zajednice (Direktiva EED 2012/27-EC), dostavljene od strane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje stupaju na snagu danom donošenja EEAPF-a i primjenjivat će se nakon usvajanja NEEAP-a BiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da prati provedbu i izvještava o realizaciji EEAPF-a.