Vlada FBiH: Pogrešno interpretiranje podataka “EROSTAT-a”

S obzirom na pogrešno interpretiranje podataka “Eurostat-a” o visini najniže plaće od strane određenih medija iz kojih su onda maliciozno izvukli naslov “kako su radnici u Federaciji Bosne i Hercegovine najsiromašniji u cijeloj Evropi”, radi tačnog i istinitog informiranja javnosti upućujemo saopćenje.

Podsjetimo da “Eurostat” radi istraživanje za države, te da “statistika Eurostata uzima u obzir zemlje članice EU i zemlje kandidate, te tako ne obuhvata BiH, koja još nema kandidatski status”.

Navođenjem podataka zagarantirane najniže plaće u Federaciji BiH (406 KM) i Republici Srpskoj (520 KM), upućuje na pogrešan zaključak “kako su radnici u Federaciji BiH najsiromašniji u Evropi”.

Napominjemo uz zagarantiranu najnižu plaću radnicima u Federaciji BiH se isplaćuju i neoporezive naknade (topli obrok, prevoz …) u iznosu od 195 KM, čime dolazimo do podatka da je zagarantirana najniža plaća u Federaciji BiH 601 KM, a što je za 81 KM više od najniže zagarantirane plaće u Republici Srpskoj.

Vlada FBiH je prije nekoliko godina uputila u parlamentarnu proceduru Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dodatak. Usvajanjem tih zakona će automatski doći do povećanja minimalnih plaća i tada ćemo dobiti i puno jasniju sliku kolika je realna minimalna plaća, odnosno pokazat će se da će ona biti značajno veća od postojećih 406 KM, saopšteno je danas od strane Vlade FBiH.