Vlada Japana najavila pomoć u iznosu od osam miliona KM za upravljanje migracijama

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić održao je danas odvojene sastanke u Sarajevu sa ambasadoricom Republike Češke u Bosni i Hercegovini Ivanom Hlavsovom i ambasadorom Japana u BiH Makoto Itom.

Ministar Cikotić i ambasadorica Hlavsova ocijenili su dosadašnju saradnju institucija dvije države veoma dobrim, posebno u oblasti jačanja migracione i azilantske politike u BiH, deminiranja, borbi protiv kriminala, ilegalne trgovine opojnim drogama i organiziranog kriminala. Izražena je obostrana spremnost za nastavak saradnje, razmjene informacija te podrške u jačanja kapaciteta, posebno kada je u pitanju efikasniji odgovor na migrantsku krizu.

S druge strane, tokom susreta sa ambasadoroim Japana Makoto Itom, razgovarano je o realiziranim zajedničkim projektima, te nastavku saradnje u oblasti sigurnosti.

Posebno je istaknuta velika podrška ambasade Japana kadrovskom jačanju i opremanju službi zaštite i spašavanja, te naglašeno da u ovoj oblasti postoji potreba za dodatno unaprijeđenje odnosa. Vlada Japana je najavila i pomoć u iznosu od osam miliona KM za upravljanje migracijama, prvenstveno za nabavku opreme za nadležne policijske agencije.