Vlasnici ljubimaca koju su oboljeli od koronavirusa

Prenos korona virusa sa čovjeka na psa u Bosni i Hercegovini utvrđen je na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, a istraživački tim ove ustanove ovo smatra velikim naučnim uspjehom.

Preporuka je da zaraženi vlasnici kućnih ljubimaca budu na distanci sa životinjama.

“Nevidljivi neprijatelj” sada je napao čovjekovog najboljeg prijatelja.

Riječ je o psu koji je asimptomatski slučaj. Infekcija je utvrđena PCR dijagnostikom.

Izvor zaraze: vlasnici oboljeli od COVID-19.

“Moram vam reći da smo mi svakodnevno u kontaktu sa vlasnikom, da pratimo svakodnevno njegovo stanje, da evo nakon 6, 7 dana pas se i dalje osjeća veoma dobro, ne pokazuje nikakve kliničke znake bolesti te ćemo u narednom periodu ćemo pratiti njegovo zdravstveno stanje”, navodi Amir Zahirović, šef Klinika veterinarskog fakulteta.

Ovo je za sada jedini slučaj prenosa virusa sa čovjeka na životinju u BiH, u nekim drugim zemljama već su zabilježene infekcije životinja korona virusom.

Nigdje u svijetu nije zabilježen obrnut prenos – sa životinje na čovjeka.

Simptomi zaražene životinje mogu biti slični ljudskim, mjere prevencije svode se na one koje provodi i čovjek.

Međuljudski odnosi ponekad su i mnogo manje topli od odnosa između npr. čovjeka i psa. Nagovještaj moguće potrebe distanciranja od svojih ljubimaca, mnogi nerado dočekuju.

Parkovi za pse još uvijek su mjesta bezuslovnog prijateljstva, igre i slobode i dalje nesputane distancom od 2 metra ili psećom maskom.

Zaraza psa koronom i dalje je incidentna situacija, mogućnost da zarazi vlasnika i dalje u svijetu nezabilježena, a samim tim i velika šansa ovog mališe da nastavi rasti u okruženju instinktivne ljubavi i povjerenja, bez straha prenosi N1.