Željko Komšić primio ambasadora UK Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthewa Fielda

U srdačnom i otvorenom razgovoru, razmijenjena su mišljenja o budućnosti NATO integracija Bosne i Hercegovine, u okviru ranije usvojenog Programa reformi, saopćili su iz Predsjedništva BiH.

Ambasador Field je, posebno, istakao da je stav Velike Britanije ostao isti po pitanju ostanka i funkcionisanja OHR-a u Bosni i Hercegovini, kao važnog multilateralnih instrumenta međunarodne zajednice.

Razgovarano je i ekonomskim pitanjima, posebno o zainteresovanosti Velike Britanije za ulaganje u infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, pri čemu je član PBiH Komšić izrazio zahvalnost i ponudio pomoć kako bi se aktivnosti u vezi ekonomskih odnosa dodatno osnažile.

Posebno je bilo riječi i o sačinjavanju Trgovinskog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, na kojem trenutno rade nadležna ministarstva iz obje zemlje.

Član Predsjedništva BiH Komšić je informisao ambasadora Fielda o aktivnostima njegovog kabineta na sačinjavanju seta zakona kojim se ispunjavaju pojedini elementi iz 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kao što je prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, zatim novi Zakon o javnim nabavkama BiH i paket od tri zakona o reformi pravosuđa, kojima bi se obavila reforma VSTV-a, u skladu sa Mišljenjem Evropske komisije i evropskim standardima.