Aida Pilav: Nastavljamo vakcinaciju medicinara, počinjemo i sa staračkim domovima

U Bosnu i Hercegovinu bi za dva dana trebao stići prvi kontigent vakcina Pfizer iz Covax sistema.

Kantonu Sarajevo pripada 21 posto od ukupnog iznosa. Kako je za N1 rekla dr. Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS, ovim vakcinama će nastaviti vakcinaciju zdravstvenih radnika te početi sa vakcinacijom radnika i korisnika staračkih domova.

Istakla je kako je procenat od 21 posto napravljen na temelju broja zdravstvenih radnika i korisnika ustanova socijalne zaštite, odnosno staračkih domova i osoba koje srkbe o njima.

“Nakon toga dolaze osobe od 75 i više godina i dalje se spušta prema prioritetiema 65 i više godina sa hroničnim oboljenjima itd. Ovim kontingentom nastavljamo vakcinisati zdravstvene radnike, što smo počeli s donacijom koja je došla iz Srbije i onda se spuštamo prema prioritetama. Za očekivati je da ćemo s ovim vakcinama krenuti ka socijalnim ustanovama”, kazala je Pilav.

Govoreći o načinu prijave građana za vakcinacije, kazala je kako bi ona trebala biti vršena putem aplikacije i putem telefona timovima porodične medicine pri domovima zdravlja. Formirana je radna grupa koja je izradila plan imunizacije i koja je odgovorna za njegovu realizaciju.

“Ove sedmice završavamo način prijave putem aplikacije. Imamo još da napravimo razgovor kolegama iz Doma zdravlja kako bi uskladili prijave putem aplikacije i putem telefona. Instrukcija kako se prijaviti timovima porodične medicine ili putem aplikacije za vakcinaciju građana bit će dostupna najkasnije naredne sedmice”, poručila je Pilav.