Ajla Jukan: Kako spojiti znanje sa fakulteta i kreativnu ideju u pokretanje vlastitog malog biznisa

Ajla Jukan rođena je 27.06.1996. godine u Gračanici. Završila je Osnovnu školu Hasan Kikić u Gračanici, a potom Mještovitu srednju školu u Gračanici, smjer – Turistički tehničar.

Nakon toga završila je studij “Prehrambene tehnologije” na Tehnološkom fakultetu na Univerzitetu u Tuzli. Znanja usvojena na ovom fakultetu pomogla su Ajli da proširi saznanja u oblasti koju istražuje te je pod mentorstvom prof. dr. Midhata Jašića dizajnirala proizvod pod nazivom “Damaskna ruža” koji je rezultat eksperimentalnog diplomskog rada, piše Studomat.

Završila si studij “Prehrambene tehnologije” na Tehnološkom fakultetu UNTZ. Kako si znala da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe, šta te potaklo na upis izabranog studijskog programa?

“Ono što me potaklo je dugogodišnji rad moje porodice na proizvodnji i preradi organskih proizvoda. Spoznajom da organska hrana ne sadrži pesticide, hemijska sredstva, genetski modificirane organizme, da nije tretirana hemijskim prehrambenim aditivima, a prije svega da unapređuje zdravlje tla sam znala da u budućnosti ja želim biti ta koja će čuvati naš okoliš i praviti proizvode koji dobro utiču na naše zdravlje. Studiranje na Tehnološkom fakultetu u Tuzli me dovelo do mnogih saznanja, te sa sigurnošću koračam ka ostvarenju svojih ciljeva”, kazala je za Studomat.

Možeš li napisati neki savjet za sve one kojima je želja upisati studij Prehrambene tehnologije na Tehnološkom fakultetu UNTZ? Kakav je tvoj dojam o studiranju na ovom fakultetu?

“Moje tople preporuke za sve koji žele upisati se na Tehnološki fakultet. Spoznat ćete toliko zanimljivih stvari, sresti se sa uvaženim profesorima i asistentima koji su zaista tu da odgovore na svako Vaše pitanje i naravno podrže svaku dobru ideju. Sa sigurnošću znam da su ta vrata ona na koja svaki student može pokucati”, kazala je Ajla.

Da li si pronašla stalni posao? Planiraš li ostati u Bosni i Hercegovini ili…?

“Naravno, još jedan od mojih ciljeva je ostati i pokušati u mojoj Bosni i Hercegovini. Kako sam već spomenula porodičnu firmu, ja želim nastaviti taj posao i želim da ljudi u mojoj zemlji budu zdravstveno osviješteniji samim tim i zdraviji”.

Reci nam nešto više o proizvodu “Damaskna ruža”. Kako je nastala ideja za proizvodnju istog?

“Na istraživanje o Damasknoj ruži, nama poznatijoj kao đulbe šećer ruža me potaknuo moj babo. Ovo je najbolja ruža od svih vrsta jer ima boju, miris i okus. Napravila sam više vrsta proizvoda, ali bih sada izdvojila sirup Damaskna ruža u jabukovom pekmezu bez šećera. Htjela sam spojiti kraljicu voća i kraljicu cvijeća, a da uz to proizvod bude namjenjen svim kategorijama potrošača jer je bez dodatka šećera”.

Gdje i na koji način se može kupiti tvoj proizvod?

“Trenutno ga nema na tržištu, ali svi zainteresovani se mogu obratiti lično meni na moj Facebook ili Instagram profil”.

Razlika između studentskog života i života nakon fakulteta?

“Moj život je moj posao, kako tokom studiranja tako i nakon. Moram da priznam da sam nekada posao stavljala kao prioritet i tokom mojih studija, ali vjerujte da se ljubav prema bilo čemu kad tad isplati”.

Tvoja motivaciona poruka za studente je..

“Ja bih ovom prilikom zamolila sve mlade, ne samo studente da prvo pokušaju da se ostvare u svojoj zemlji među svojim ljudima, da glasno kažu svoje ideje, da “viču” u pomoć kada im je potrebna, da ne odustanu a da nisu ni pokušali. I da svi ne uspijemo, znat ćemo da smo pokušali. Draga moja omladino, sretno da nam je”.