Ambasada SAD-a: Fokus NATO saveza u BiH je na jakom partnerstvu

Saopćenje Ambasade Ruske Federacije još je jedan jasan kontrast između pomoći koju Bosni i Hercegovini nude NATO saveznici i naši EU partneri i onoga što nudi Rusija.

Iz američke ambasade navedeno je kako odnos NATO saveza sa BiH usmjeren je na reforme od kojih korist imaju svi građani i koje su komplementarne sa putem BiH ka EU. Proces Programa reformi kojeg vodi BiH prilika je za BiH da identificira sopstvene reformske prioritete i način na koji vidi pomoć Saveza u njihovom ostvarenju.

“NATO saveznici će nastaviti pomagati BiH kako bi napredovala prema svom cilju priključenja euroatlantskoj zajednici, kao i pružati podršku Oružanim snagama BiH kada reaguju u kriznim situacijama i pružaju pomoć u nekom drugom obliku.

Kao savez, NATO se vodi konceptom kolektivne sigurnosti. Sigurnost, stabilnost i prosperitet se najbolje postižu kroz svrsishodnu saradnju.

Fokus NATO saveza u BiH je na jakom partnerstvu, a vrata za članstvo ostaju otvorena. Svaka buduća odluka o pozivu Bosni i Hercegovini da se priključi NATO savezu bila bi donesena na osnovu konsenzusa svih članica i konsenzusa unutar vlasti BiH. Pristup NATO saveza pokazuje njegovo potpuno uvažavanje činjenice da važan napredak u BiH zahtijeva konsenzus”, navedeno je  iz Ambasade SAD-a u BiH.

Podsjećamo, u četvrtak je Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini objavila saopćenje u kojem se navodi da će “u slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a, Rusija će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”.