Blachowicz nanio prvi poraz Adesanyi, Poljak odbranio pojas

UFC 259 koji se održao u Las Vegasu ponudio je čak tri borbe za titulu, a u glavnom borbi Poljak Jan Blachowicz odbranio je naslov prvaka poluteške kategorije trijumfom protiv prvaka srednje kategorije Israela Adesanye.

Adesanya je imao hrabrosti da pokuša uzeti pojas u težoj kategoriji, ali Poljak se dobro spremio i sačuvao svoju čast i pojas.

Meč je sličio na šahovsku partiju, oba borca su ušla jako oprezno i prve dvije runde su bile taktičko ispitivanje snaga. Adesanya se više kretao i dugim rukama držao distancu, dok je Jan strpljivo čekao da plasira udarac koji bi mogao srušiti njegovog protivnika.

Prava akcija počinje u trećoj rundi. Oba borca su razmijenila par žestokih udaraca, Jan je pokušao da odvede borbu u parter ali Adesanya je bio jako oprezan i nije to dopustio.

Početkom četvrte runde počinje dominacija Blachowicza, otvara rundu jednim žestokim lijevim direktom. Jan ruši Adesanyu i tu pokušava napravi završni udarac, ali Adesanya je uspio izbjeći to i runda završava.

Blachowicz i ako je bio jako umoran, ruši Adesanyu i u petoj rundi i zadaje mu par jakih udaraca na samom kraju borbe, ali Poljaku je nestalo vremena i borba je završena.

Sudije su bodovale dva puta 49-45 i jednom 49-46 za Jana Blachowicza, te je mimo prognoza Poljak došao do prve odbrane titule, a Adesanya je doživio prvi poraz u karijeri.