Vlada KS: Čestitke rediteljici Žbanić i njenom timu na nominaciji za Oscar

Članovi Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo upućuju čestitke Jasmili Žbanić i njenom timu na nominaciji filma “Quo Vadis, Aida?” za prestižnu nagradu Oscar, saopćeno je iz Vlade KS.

U poruci rediteljici Žbanić i filmskoj ekipi navodi se da ova nominacija, ali i sva dosadašnja međunarodna priznanja i nagrada publike za film “Quo Vadis, Aida?” potvrđuju da je riječ o još jednom vrhunskom djelu bh. kinematografije i planetarnom uspjehu naših filmskih umjetnika.

“Bosanci i Hercegovci ponosni su na vaše postignuće. Čestitamo! Ovo je značajan događaj za sve nas, za istinu o našoj historiji i genocidu u Srebrenici”, navedeno je u čestitki.

Podsjećamo, američka akademija za filmsku umjetnost i nauku objavila je zvaničnu listu nominacija za nagradu Oscar na kojoj se nalazi i film “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić. Prošlo je devetnaest godina nakon što je Danis Tanović dobio Oscara za film “Ničija zemlja”, također u istoj kategoriji zvaničnu nominaciju dobila je i Žbanić za film o genocidu u Srebrenici.