Bosni je ostao vjeran do kraja: Prošle su 23 godine od smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana

Na današnji dan, 8. marta 1998. godine u Hamburgu preminuo je ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva, Mustafa Hajrulahović Talijan.

Preminuo je od posljedica infarkta u 41. godini života.

Rođen je u Banjoj Luci, 22. januara 1957. godine. U rodnom gradu je završio srednju školu, nakon koje odlazi u vojnu školu. Mornaričku vojnu akademiju završava sa najboljim ocjenama, a nakon toga školu za pomorskog diverzanta gdje postaje stručnjak za diverziju na moru i kopnu.

Nastavio je stručno obrazovanje, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postaje kapetan korvete.

Početkom rata u  Bosni i Hercegovini odmah se priključuje Patriotskoj ligi BiH. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH.

Bio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u još 1991. godine bili svjesni šta se sprema našoj domovini.

Svoje znanje i bogato iskustvo prenosio je mladima.

Nijednog trenutka se nije štedio kako bi zaštitio svoje Bosance i Hercegovce od agresora.

Talijana jednostavno je bilo nemoguće ne voljeti. Dao je ovome gradu i ovoj zemlji sve što je mogao. Bio je neizmjerno sretan kada okončala agresija, ali nažalost, život mu je okončan mladom samo dvije godine poslije.

U znak poštovanja i sjećanja na njega jedan od međunarodnih bokserskih turnira nosi njegovo ime i tradicionalno se organizira u Sarajevu.

Bio je čovjek koji je čitavim srcem volio Bosnu i Hercegovinu i ostao joj vjeran do samog kraja.