Đajić: Preporučujem stanovnicima RS da narednih desetak dana nose maske i u kući

Na početku pandemije najugroženiji bili su pacijenti starije životne dobi, ali ovih dana primjećujemo da su to najviše pacijenati srednje životne dobi od 35 do 50 godina, što je još opasnije, jer se bolest javlja sa izraženom kliničkom slikom i nepredvidivim ishodom.

Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, upozorio je danas da je pred nama težak talas u narednih desetak, petnaest dana i preporučio da građani maske nose čak i kad borave u kući.

“Danas preporučujem, kada imamo informacije koje su, moram da kažem, i strašne i zabrinjavajuće, preporučujem stanovnicima RS da narednih desetak dana nose maske i u kući. Naročito u ugostiteljskim objektima, buticima, tržnim centrima, jer nam se sprema težak talas narednih desetak, petnaest dana. Došlo je do opuštanja kod građana, ne koriste se zaštitne maske niti se drži distanca, te pozivamo sugrađane da budu strpljivi, ali i vlasnike ugostiteljskih i drugih uslužnih objekata na pojačanu kontrolu pridržavanja epidemioloških mjera”, rekao je Đajić.

Također dodao da je UKC RS napravo reorganizaciju i da je pripremljeno još 100 kreveta.

“Trenutno je u UKC-u smješteno oko 250 pacijenata, od čega je oko 30 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji. Јučer smo imali više od 100 pacijenata na pregledu koji su bili pozitivni na Covid-19 i oko 30 njih smo primili na hospitalizaciju”, izjavio je Đajić.

Naveo je da ova ustanova iza sebe ima tešku godinu mukotrpnog rada.

“Tretirali smo 20.000 pacijenata, 5.000 bolnički liječili, a najmlađi pacijent je imao godinu dana. Zabrinjavajuće je što nam se mnogi pacijenti vraćaju, mnogo je veći broj mlađih pacijenata sa težom kliničkom slikom”, upozorio je Đajić.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS još jednom apeluje u ime zdravstvenih radnika, koji su premoreni, na građane da se prisjete situacije koja je bila prethodne godine u martu 2020. i da se pridržavaju mjera kojih su se tada pridržavali.