Dekan Smajlović: Država nije prepoznala značaj Instituta Veterinarskog fakulteta UNSA

Dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muhamed Smajlović potvrdio je za Novinsku agenciju Patria da je trenutno zaustavljen rad Instituta Veterinarskog fakulteta UNSA kada je riječ o sekvenciranju koronavirusa.

Upravo je to istraživanje utvrdilo da je u BiH prisutan britanski soj koronavirusa, a otkriven je i češki soj.

I sada kada se BiH suočava sa trećim valom pandemije koji je i najpogubniji zbog velike raširenosti i teških oblika bolesti koje izaziva novi soj, zbog nedostatka finansijskih sredstava onemogućeno je dalje istraživanje.

Kako je potvrdio Smajlović za ranija sekvencioniranja koristili su novac koji su obezbijedili putem komercijalnog testiranja na koronavirus u akreditovanim laboratorijama.

Iako ističe kako ni u kog ne želi upirati prst kaže da je evidentno da nije posvećena dovoljna pažnja značaju ove institucije i Instituta Veterinarskog fakulteta UNSA koji ima deset laboratorija.

“Prošle godine kada smo postizali sve naučne uspjehe mi smo imali kao nagradu 21 inspekciju. Tu je država vrlo revnosna i na tome savršeno funkcioniše sistem, a na ovo drugo da se jedna takva institucija kakvu ima Federacija BiH kompletna BiH, a posebno Kanton Sarajevo gdje imate jedan moderni Institut akreditovan po internacionalnim standardima sa ljudima koji tu rade, koji su profesori usko specijalizirani za te oblasti i sve to stoji na raspolaganju i vi ne obraćate pažnju na to”, kazao je Smajlović za Patriju.

Kaže da su na tržište stavili sve svoje znanje, napravili laboratorije, akreditirali i to uspjeli komercijalizirati.

“Mi smo davno shvatili da naša država nema sluha za nauku, za nastavu. Nauka je skupa, ali nastava na Veterinarskom fakultetu je strašno skupa. Država za to ne daje pare, oni daju za plate i jedan dio za održavanje zgrade. Od zarađenog novca mi ulažemo u naša istraživanja, u poboljšanje nastave, u kupovinu opreme”, kazao je Smajlović.

Istakao je podršku UNDP-a i Agencije za atomsku energiju iz Beča, Danskog vijeća za izbjeglice koji su im donirali opremu, dok ostatak sami finansiraju.

“To je preskupo da bismo mogli neke ozbiljne studije raditi. Radimo ono što možemo i koliko možemo izdvojiti sredstva. Mi na početku godine moramo napraviti plan utroška naših sredstava. Planiramo otprilike šta će se desiti u toku godine. Taj plan ide na odobravanje u Ministarstvo i tek tada možemo pokrenuti javne nabavke”, kaže dekan.

Na pitanje da li Veterinarski novac dobio novac za naučno-istraživačke projekte prema javnom pozivu Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i mlade (sada Ministarstvo na nauku, visoko obrazovanje i mlade na čijem je čelu Melika Husić-Mehmedović), Smajlović je pojasnio da je jedan projekat dobio novac, ali da se nije radilo o sekvenciranju koronavirusa.

“Riječ je o projektu “COVID-19 virus (SARS-CoV-2) i drugi korona virusi u animalnoj populaciji” koji vodi prof. dr. Teufik Goletić u iznosu od 43.726,50 KM”, kaže Smajlović.

Iako je u intervjuu za Patriju ministrica Husić-Mehmedović potvrdila da je upoznata sa uspjesima ovog fakulteta i da je ponosan na njih, to nije dovoljno da im se da finansijska podrška mimo javnog poziva. Ove godine 3 miliona KM su izdvojena za nauku.

“Sigurna sam da će Veterinarski fakultet prijaviti nekoliko projekata i shodno kriterijima će imati mogućnost za nastavak finansiranja ovih važnih istraživanja”, kazala je Husić-Mehmedović.

Dekan je za kraj poručio da će nastaviti aplicirati na projekte, a da ih nije stid pitati za pomoć što rade proteklih dana.