Delić: Pomoći ćemo i onima kojima je zabranjen rad, ali i onima kojima je otežan

Ministar finansija KS Davor Čičić kazao je da je suština izmjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS da se stvori pravni okvir da Ministarstvo privrede može isplatiti odštetu privrednim subjektima kojima je ograničen rad.

Izmjenama je predviđeno da se nadoknade troškovi plata i doprinosa.

Zastupnici su pitali koliko je okvirno predviđeno sredstava za te subvencije, kao i da li će biti moguće da i oni koji ne posluju pod šifrom zabranjene djelatnosti mogu ostvariti naknadu.

Također su zastupnici tražili pojašnjenje odredbi zakona šta je sa subjektima kojima je otežan rad ali ipak rade, i da li će njima biti isplaćen novac. Od čega će zavisiti da li će djelimično ili u cijelosti platiti, ko će ući u tu kvotu onih koji će biti obeštećeni. Zašto niste stavili dvije kategorije zabranjen rad i otežan rad, nisu samo zatvoreni oštećeni. Šta će se desiti ako FBiH ne proglasi stanje nesreće, bila su neka od pitanja.

Premijer Edin Forto kazao je da u Budžetu KS ima 150 miliona kapitalnih ulaganja (ceste, izgradnja stambenij jedinica za boračku populaciju, mlade). Od toga je 16 miliona KM budžetska stavka.

“Imamo robne rezerve koje su tu kao kapitalna stavka. Od 150 miliona ostaje oko 8 miliona KM vlastitog učešća. Kapitalne stavke nisu mjesto s kojih trebamo skidati novac jer su nam potrebne za razvoj. Vlada KS nije za to da se dira taj novac već da se usmjeri za projekte“, kazao je Forto.

Ministar Čičić u odgovorima zastupnicima istakao je kako je ovaj zakon bio vezan za stanje prirodne nesreće na nivou Vlade FBiH.

“Ako bude ponovo stanje prirodne nesreće znači da se aktivira član 4., 5. i 6. kao što je to bilo ranije”, kazao je Čičić.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić odgovorila je zašto se ovlaštenja prenose sa Vlade na ministarstva.

“Ministri snose odgovornost za rad svojih ministaratva. Osigurana je transparentnost i provjera odobrenja koja bi ministri davali”, kazala je Brčić.

Stavka od 21 milion KM za pomoć privredi se sastoji od 13,5 miliona transfera iz evropskih fondova koji bi trebali biti potpisani na državnom nivou.

“Čim se to završi očekujemo da će nam ta sredstva biti transferirana. 7,5 miliona KS su budžetska sredstva. Ukoliko za implementaciju bude potrebno više sredstava Vlada KS ima mogućnost izvršiti promjenu budžetskih stavki”, kazao je Čičić.

Ministar privrede KS Adnan Delić odgovorio je na niz pitanja zastupnika kada je riječ o implementaciji zakona.

“Nismo razmatrali dodatna finansiranja ugostitelja, ono što se nalazi u zakonu jesu minimalne neto plate na nivou FBiH i doprinosi. Time izlazimo ususret svima onima kojima bude zabranjen rad odlukama Vlade KS”, kazao je Delić.

Ovaj zakon se odnosi na sve privredne subjekte u KS i one kojima je otežan rad i one kojima je Vlada KS svojom odlukom direktno zabranila rad.

“Predvidjeli smo da finansiramo minimalni dio ili cijelu plaću. Ova sredstva bit će dostupna nakon što se usvoji prijedlog na osnovu programa i uredbe gdje će se utvrditi svi kriteriji. Komisija koja će biti sastavljena iz Ministarstva privrede, poslovne zajednice, akademske zajednice, državnih službenika i bit će raspisan javni poziv. Svi koji shodno uredbi ostvare kriterije dobit će pomoć”, kazao je Delić.

Osim 21 milion KM, na drugim stavkama se nalaze dodatna sredstva koja Vlada KS želi uložiti u privredu.

“Ugostiteljski objekti koju posluju kao osnovna ili dodatna djelatnosti moraju imati šifru 56.10 i 56.30. Nema ovdje nikakvih nedoumica, svi koji su registrovani i koji posluju u okviru zakona ove države, prvo da obezbijedimo sredstva za pomoć njihovog zatvaranja”, kazao je Delić.

Na području KS posluje 1.781 poslovni subjekat koji upošljava 6.174 uspoelnika. 123 su prestala sa radom u 2021. godini, a 1.292 uspolenika ostala bez posla. Lockdown od 30 dana bi nas koštao više od 4 miliona KM.

Delić je pojasnio da je Zakon stupio na snagu u vrijeme kada je bilo proglašeno stanje nesreće.

“Umanjit ćemo i plaćanje članarina Turističkoj zajednici za 50 posto do kraja ove godine. Ukoliko bi došlo do proglašenja stanja nesreće, članovi zakona će se automatski aktivirati i svi privredni subjekti će biti oslobođeni plaćanja taksi (sudskih, administrativnih)”, kazao je Delić.

Ministar Delić pojasnio je kako riječ “može” se koristi u zakonima.

“Vlada KS je iskjučivo finansirala minimalne neto plaće, ova Vlada će finansirati sve privredne subjekte s područja KS u skladu sa svojim mogućnostima. Cijele plaće ako im bude zabranjen rad cijeli mjesec, a dijela ako im rad bude zabranjen 15 dana”, pojasnio je Delić.

One kojima smo zabranili rad finansirat ćemo minimalni, cijeli ili minimalni dio neto plaće i doprinose i pripadajuće poreze.

“Ne smatramo da je minimalna plaća dovoljna za zatvaranje bilo kojeg privrednog subjekta, ali mi trenutno imamo ta sredstva. Mi smo Vlada koja je prije zatvaranja obećala da će pomoći svima onima kojima je zabranila rad. U roku od 30 dana od dana stupanja zakona na snagu pomoći ćemo svima. Ovaj prijedlog zakona daje Vladi KS obavezu, ali kada su u pitanju pripadajući porezi i doprinosi Vlada može ako bude imala sredstava da isplati i to”, kazao je Delić napominjući da je to bila obaveza FBiH.

On je pojasnio da je otežan rad svima koji su imali pad prometa, a zabranjen onima koje je Vlada KS navela.