DF: Skandalozna šutnja ministrice Turković na poruke sa UZP zasjedanja u Neumu

Demokratska fronta reagovala je na jučerašnje izjave u Neumu sa konferencije “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini” koju organizira Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH i Rektorski zbor Republike Hrvatske.

“Demokratska fronta poziva ministricu vanjskih poslova Biseru Turković da se očituje u vezi UZP-ovskog zasjedanja u Neumu, sa kojeg su ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković poslali poruke nepoštivanja države Bosne i Hercegovine”, saopćili su iz Demokratske fronte.

Dodaju da je potpuno nedopustivo da ministar vanjskih poslova i premijer susjedne zemlje drže lekcije o tome kako treba urediti Izborni zakon Bosne i Hercegovine, posebno kada se ima u vidu da su njihove vizije potpuno identične rasističkim vizijama o nejednakoj vrijednosti glasova građana koje dolaze iz HDZ-a BiH.

“Izborni zakon BiH nije pitanje o kojemu će odlučivati zvaničnici Republike Hrvatske, pogotovo kada se ima u vidu njihovo oštro protivljenje provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava koje nimalo ne idu na ruku HDZ-u, niti je pitanje samo pojedinih etničkih stranaka u BiH”, navode u saopćenju.

Također kazali su da izborni zakon se može mijenjati tek uz saglasnost svih političkih predstavnika građana u BiH.

“Šutnja koju ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, već duže vrijeme prakticira u pogledu nasrtaja zvaničnika Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu i na stvari koje su unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine, je sklandalozna, i nedostojna funkcije koju Turković obnaša”, zaključili su u saopćenju.