Digitalni zeleni certifikat olakšava putovanje unutar EU

Europska komisija danas je predstavila Digitalni zeleni certifikat kojim će građani moći dokazati da nisu zaraženi koronavirusom te da ne predstavljaju opasnost za epidemiološku sliku zemlje u koju dolaze.

Certifikat će uključivati tri kriterija; dokaz da imaju negativan PCR test, da su vakcinisani ili da su preboljeli Covid 19.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je danas usvojeni prijedlog Komisije o “digitalnoj zelenoj potvrdi” kojoj je cilj olakšati putovanje unutar Europske unije.

Prema prijedlogu Europske komisije ova bi potvrda bila i u printanom i u elektronskom obliku, a izdavale bi je vlasti iz svih država članica.

Certifikat bi bio priznat od svih članica Europske unije te država koje se nalaze u Schengenskom prostoru, a nisu u EU. Ova će potvrda dokazati da je osoba vakcinisana, da posjeduje negativan test ili dokaz da je preboljela Covid-19.

Potvrda se izdaje državljanima Europske unije, ali i stranim državljanima koji žive u EU te članovima porodice. Izdavanje ovih potvrda za građane će biti besplatno.

Komisija naglašava da će u ovom slučaju, s obzirom na to da ove potvrde sadrže osjetljive identifikacijske podatke, zaštita tih podataka biti izrazito visoka.

“Digitalna potvrda” će sadržati podatke o vakcini koje je građanin primio, ko je proizvođač, broj doze i datum vakcinisanja.

Potvrda o testiranju će sadržavati vrstu testa, datum i vrijeme testiranja, mjesto testiranja te sami rezultat, prenosi Jutarnji.