Dodik i Lavrov razgovarali o ikoni, te zatvaranju OHR-a

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrovo saglasili su se da OHR treba zatvoriti, a ne slati novog visokog predstavnika.

Dodik je informisao Lavrova da je u Republiku Srpsku stiglo 20.000 vakcina Sputnjik V, a da će dodatnih 20.000 stići ovog vikenda.

Lavrov je, kako se navodi u saopćenju iz Dodikovog kabineta, rekao da mu je bilo veoma drago što su susreli uprkos tome što je Ukrajina neosnovano pokušala napraviti senzaciju u vezi s ikonom za koju nisu uspjeli da utvrde ništa od onoga što su tvrdili.

Podsjećamo, Rusija je odlučila vratiti spornu ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu 14. decembra prošle godine, a Moskva je tada savjetovala da se cijeli slučaj istraži putem Interpola.

Ruski ministar je obećao da će se lično potruditi da se ubrza dostava vakcine za bh. entitet koji je potpisao ugovor za nabavku 1,2 miliona doza kako bi što prije započela masovna vakcinacija.

Dodik i Lavrov razgovarali su i o daljem napretku saradnje Bosne i Hercegovine sa Rusijom na svim poljima od ekonomije, poljoprivrede, energetike, do obrazovanja i kulutre.

Sagovornici su zaključili da nema otvorenih pitanja između države i Rusije, saopćili su iz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.