Donosimo vam nevjerovatne zanimljivosti o sovama za koje sigurno niste znali

Sove su porodica ptica iz reda sovovki, love noću, zatim pažljivo vrebaju svoj plijen a kada ga ugledaju gotovo nečujno se spuste i napadnu.

U nastavku teksta otkrivamo vam zanimljiosti o ovim fantastičnim pticama.

Sove mogu lako da se kamufliraju sa okolinom i postanu skoro nevidljive u svom okruženju.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Kod sova, osjetilo sluha i vida je dobro razvijeno. Lijevo i desno od očiju smještene su sovine uši u obliku malih otvora koji su zaštićeni perjem i nisu na istoj razini. Jedno se nalazi više, a drugo niže u odnosu na oči. Baš ta asimetričnost ušiju daje im trodimenzionalnost zvuka.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Također, sluh im je vrlo osjetljiv i zahvaljujući tome svoj plijen mogu locirati i u potpunoj tami. Imaju izvrstan vid koji je jednako dobar po dnevnom svjetlu kao i u mraku. Zanimljivo je da zbog veličine i građe sove ne mogu pokretati oči unutar očnih duplji. Ali zato imaju izuzetno pokretan vrat. Zbog toga, sove mogu okrenuti glavu za 360 stepeni i gledati na svoju leđnu stranu.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U mnogim dijelovima svijeta, sove su povezivane sa smrću i nesrećom, vjerojatno zbog njihovog noćnog života i karakterističnog hukanja. Međutim, u nekim dijelovima svijeta sove su bile povezivane s mudrošću i uspjehom, često prikazivane kao božji ljubimci.

Sove sa svojim partnerom provedu svoj čitav život. One ne grade gnijezda, već svoja jaja ostavljaju u šupljinama drveća, u dubinama stijena ili udubljenjima u tlu.

Na jajima leži ženka, a mužjak joj donosi hranu. Ptići napuštaju gnijezdo prije nego postanu sposobni za let, ali ostaju u blizini gnijezda, penju se po granama i glasanjem obavještavaju roditelje o svom položaju.