Donosimo vam tri načina za borbu protiv “digitalnog umora”

Pandemija koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, odnijela je veliki broj života i ono najvažnije promijenila nam je život iz korijena.

Naš način života, poslove svakodnevne koje obavljamo , zabava sve je to promijenjeno. Jedan od problema koji se svakodnevno javlja jeste i umor koji se prouzrokuje konstantnim korištenjem digitalnih platformi kod kuće.

Kako je pandemija koronavirusa prouzrokovala drugačiji način života mnogi poslove obavljaju od kuće, a radno vrijeme je čak u nekim granicama i produženo od onog uobičajenog. Upravo iz tog razloga mnogi od nas provode više vremena na telefonu i računaru, te zbog toga žive život u kojem nemaju jasne granice između privatnog i profesionalnog života.

Ovakav način života može ostaviti posljedice i dovesti zbog zdravstvenih problema, tako da je između ostalog potrebno osloboditi tijelo od digitalnog umora.

Donosimo vam tri jednostavna načina da uspijete u tome.

Naučite se isključiti

Nakon što posao privedete kraju ili skroz završite posao, napravite pauzu od digitalnih uređaja. Fokusirajte se na nešto u čemu uživate, što vas opušta i odmara, to može biti čitanje knjige, slušanje muzike, provođenje kvalitetnog vremena s voljenim osobama i slično. Držanje takvog rasporeda će vam omogućiti da imate kontrolu nad svojim svakodnevnim životom.

Fokusirajte se samo na jedan zadatak

U današnjem svijetu multitasking se čini neizostavnim, međutim, novija istraživanja provedena širom svijeta pokazuju da multitasking zapravo i nije najbolji način za postizanje produktivnosti. Iako vam se u nekim trenutcima može činiti da ste profesionalac u obavljanju nekoliko stvari istovremeno, u stvarnosti to nije tako i vaša produktivnost opada. Zbog dugog radnog vremena i konstantnog korištenja više uređaja istovremeno kako bi ste obavili više zadataka, teško je ostati skoncentrisan. Javljat će se problemi u prisjećanju zadataka koji moraju biti završeni tokom radnog vremena.

Ne zaboravite stvarni svijet

Digitalno doba je moderno i mnogo toga možemo uraditi samo jednim klikom na dugme. Na ime, stvarni svijet nas povezuje, uči nas da komuniciramo licem u lice i da slobodno vrijeme provedemo sa dragim ljudima, a ne preko društvenih i socijalnih mreža, pruža nam zadovoljstvo i sreću kada se nalazimo u društvu, stvara osjećaj pripadanja i povezanosti. Čak i onda kada imate previše popunjen radni raspored  trebate pronaći vremena za fizičku vježbu. Šetnja u trajanju od 20 minuta će vas opustiti i udaljiti od tehnologije i digitalnog života, um će biti odmorniji.