EMA: AstraZeneca je sigurna vakcina

Europska medicinska agencija (EMA) donijela je procjenu o sigurnosti upotrebe vakcine AstraZenece protiv koronavirusa, nakon što je više zemalja privremeno obustavilo njegovo korištenje zbog straha od nuspojava.

Na press konferenciji izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke objavila je da su zaključili da je AstraZeneca sigurna vakcina te da korist nadilazi rizike.

“Odbor je zaključio da je ova vakcina sigurna”, rekla je Cooke.

“Vakcina AstraZeneca nije povezanas rizikom od tromboembolijskih slučajeva ili pojave krvnih ugrušaka. Na temelju dostupnih dokaza i analiza ne možemo u potpunosti isključiti vezu između vakcine i ovih incidenata”, dodala je.

Napomenula je da ovakve situacije nisu neobične i da su očekivane, te da su pod konstantnim nadzorom.

“Sve nuspojave se moraju pažljivo pratiti kako bi ih mogli nadzirati. Naš zaključak je da je ova vakcina sigurna i učinkovita u zaštiti građana od koronavirusa”, zaključila je Cooke.

“Kada vaksinišete milione ljudi, nuspojave su neizbježne. Naša je zadaća detektirati takve incidente i istražiti jesu li povezani s vakcinom”, kazala je Cooke.

“Svjesni smo da su neke države obustavile vakcinisanje i morali smo detaljno proučiti sve dokaze. Naši stručnjaci su sve ekstenzivno proučili. Vakcina nije povezana s povećanim rizikom od tromboembolije i krvnih ugrušaka”, istaknula je Cooke.

Podsjetimo, sigurnosni odbor EMA-e poduzeo je detaljnu procjenu o malom broju slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do čega je došlo kod primatelja vakcine.

Nakon što su se pojavila izvještaji o slučajevima zgrušavanja krvi neke zemlje u Europskoj uniji zaustavile su korištenje vakcine britansko-švedske tvrtke, što je dodatno odgodilo ionako tromu kampanju vakcinisanja.

Mnoge od njih objavile su da će pričekati procjenu i preporuku Europske medicinske agencije.

EMA je priopćila kako razmatra dostupne podatke koji se odnose na sve tromboemboličke slučajeve zabilježene nakon vakcinisanja, uključujući dodatne podatke koje su joj dostavile nacionalne zdravstvene agencije.