Epidemiološke mjere se poštuju: U Školi skijanja ove zime 3.822 sarajevska osnovca

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović posjetili su danas sarajevske osnovce, polaznike Škole skijanja na Babinom Dolu na Bjelašnici.

Ovo je nastavak trogodišnjeg projekta resornog ministarstva kroz koji se nastoji približiti skijanje kao sport većem broju učeničke populacije. U školu skijanja ove godine prijavila su se 3.822 učenika šestih razreda osnovnih škola, čiji su roditelji dali odobrenje zbog pandemije koronavirusa.

“Brinuli smo da li ćemo moći iznijeti projekt ove godine, zbog sveukupne epidemiološke situacije, ali uz dodatni organizacijski napor i u saradnji sa školama, do sada je sve proteklo po planu. Ovo je prilika da naši osnovci nauče osnove jednog olimpijskog sporta, da se druže i korisno provedu vrijeme. Sretna sam što čujem njihovu graju i što ih vidim u ovako lijepom ambijentu”, navela je ministrica Hota-Muminović.

Istakla je da ovakve aktivnosti imaju važnu proaktivnu funkciju u izgradnji pozitivnih životnih vrijednosti i stavova djece.

Po riječima predsjedavajućeg Okerića, Skupština KS podržala je zastupničku inicijativu da se nastavi projekt Škole skijanja i ove godine. Kazao je kako mu je drago da mališanima nije uskraćena mogućnost da uče osnove skijanja, te je istakao da finansiranje ovog projekta ne smije biti dovedeno u pitanje u budućnosti.

“Iznimno je važno za djecu je da budu uključena u ovu vannastavnu aktivnost. Naše je opredjeljenje da se ovaj projekt unapređuje, za što ćemo planirati veća budžetska sredstva”, istakao je predsjedavajući Okerić.

Škola skijanja će trajati do 19. marta.

“Ovo je treća, od ukupno pet smjena učenika. Imamo situaciju da se u smjenama stalno pojavljuje veći broj učenika, a razlog je vjerovatno to što njihovi roditelju dobiju pozitivne informacije od drugih roditelja i djece koja su učestvovala u ovoj školi. Sve njih koji se naknadno prijave rado primimo i rasporedimo u grupe”, naveo je koordinator Škole skijanja Fikret Radončić.

Naglasio je da se primjenjuju sve propisane epidemiološke mjere, navedene u uputstvu koje je dato nastavnom osoblju. U Školu skijanja, također, uključena su i djeca s teškoćama u razvoju.

“Od polaska djece ispred škola ujutro u 08:00 sati primjenjuju se propisane mjere. Djeca u autobusima koriste svako drugo sjedište, čime drže propisanu distancu, te tokom prevoza koriste zaštitne maske. Maske nose i tokom kraćih pauza, ali nisu u obavezi da ih nose dok se bave tjelesnom aktivnošću. Skijanje je specifično i zbog nošenja skija, čime se faktički pravi distanca od dva metra”, istakao je Radončić.