Erdogan: Partija smo sa sa više od pet miliona žena članica

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari da vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Partija) predstavlja jedinstvenu političku partiju u cijelom svijetu sa 13,5 miliona članova.

Danas u Sportskoj dvorani u Ankari održava se sedmi veliki redovni kongres vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Delegati, novinari, osobe s posebnim potrebama i analitičari već su zauzeli svoje mjesto u dvorani, a okupljenim simpatizerima obratio se predsjednik Turske.

Erdogan je naveo kako partija broji više od pet miliona žena koje su članice iste, te da sam taj čin partiju čini jedinstvenom u odnosu na druge.

“Broj članova naše partije je dosegao 13.5 miliona. Ne samo u Turskoj, ovakve političke partije nema nigdje u svijetu. Partija smo sa blizu milion mladih članova, sa više od pet miliona žena članica”, kazao je Erdogan.

On je najavio da će na Kongresu biti usvojene i izmjene partijskog Statuta, uključujući i povećanja broja članova Centralnog izvršnog vijeća (MKYK) sa 50 na 75.

“Pored toga, uvodimo i termin rezerve u kojem će biti još 35 osoba, ali oni neće biti rezerva postrani, već će raditi zajedno sa drugim članovima”, kazao je Erdogan.

Kongres se održava uz poštivanje epidemioloških mjera, a uvodno obraćanje će održati zamjenik predsjednika AK Partije Erkan Kandemir.

Glavnu riječ vodiće presdsjednik Recep Tayyip Erdogan, a glavna tema odnosit će se na planove AK Partije koju će sprovoditi u budućnosti.

Podsjećamo da je AK Partija na vlasti u Turskoj od 2002. godine. Zaslužna je za veliki ekonomski razvoj te zemlje, a među većim reformama koje je provela je svakako prelazak Turske sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja, prenosi Faktor.