Forto: Razgovarali smo direktno s tri proizvođača vakcina

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je kako se Vlada nije puno oglašavala o svemu što radi na nabavci vakcina te kako se nada da će uskoro moći izaći s mnogo više pozitivnih detalja.

Navodi da je od 14. janaura, kada su donijeli odluku da Zavod zdravstvenog osiguranja KS osigura dva miliona KM za vakcinaciju građana za KS i odluku kojom je ZZO svim ovlaštenim velefarmacijama posalo pismo namjere, sedam firmi dobilo ovlaštenje za prodaju, te da su kao Vlada KS direktno razgovarali s tri proizvođača.

“Nadamo se da ćemo uspjeti mi, ili FBiH ili država napokon osigurati masovnu vakcinaciju. Sada ću biti škrt na detaljima, ali nadam se da ću uskoro moći prezentovati sve šta smo radili“, rekao je Forto.

Odgovarajući na pitanje koje se tiče stimulacije zdravstvenih i nezdravstvenih radnika koji rade u Covid odjelima, kazao je kako se trenutno vrši analiza isplaćenih stimulacija u prošloj godini i pripremi odluke kojom će se zdravstvenim ustanovama naložiti da stimulišu radnike, posebno osobe koje su radile u covid ustanovama i bolnicama i rizikovale svoj život. Sve bi trebalo biti završeno do kraja mjeseca.

Klub SDA probudio se u 2021. godini nakon što 2020. godine nisu potezali to pitanje“, rekao je Forto.

Govoreći o stanju u preduzeću GRAS i činjenici da radnici nekoliko mjeseci nisu dobili platu, kazao je kako je u toku sastanak ministra Adnana Štete sa Sindikatom i Upravom.

“Tada je neko radnicima ponudio kolektivni ugovor kojim je plata uvećana za 2,5 puta, a nije isplaćena. Te su tužbe stigle na naplatu i račun je blokiran na 8,2 miliona KM. Zbog činjenice da je to mimo sporazuma koji je Skupština usvojila prošle godine i mimo budžeta, radnici GRAS-a ne mogu dobiti platu, zbog nemara i kriminalnog djelovanja nekih prethodnih uprava. Zaključkom Vlade tražili smo od Ureda za borbu protiv kourpcije da ustanovi odgovornost svih za sva dugovanja GRAS-a, a imali smo i zaključak kojim se traži revizija svih vještačenja kod kojih ovi iznosi idu između 50.000 i 100.000 KM po radniku”, rekao je Forto.