Foto/ Bh. političarke okupljene u grupu “Udahni zdravlje” mijenjaju percepciju okoliša u BiH

Grupa za okoliš “Udahni zdravlje” koju čine političarke iz parlamentarnih stranaka u BiH, danas je u Sarajevu predstavila svoje djelovanje na javnoj diskusiji “Okolišna politika: Ključ u rukama bh. političarki” koju je organizovala Westminster fondacija za demokratiju u okviru programa “Više od kvote” kojeg podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Članice grupe već izvjesno vrijeme rade na rješavanju različitih aspekata okolišnih problema u Bosni i Hercegovini. Kao jedan od rezultata rada, razvijena je i ekspertska studija “Kvaliteta unutrašnjeg zraka” koja između ostalog ukazuje da unutrašnji zrak može biti do 10 puta zagađeniji od vanjskog zraka, da je procenat smrtnosti kao posljedica zagađenja unutrašnjeg zraka u BiH u odnosu na ukupnu smrtnost iznosio 3,48% u 2019. godini, te da zdravstveni troškovi nastali kao rezultat zagađenosti zraka iz postojećih termoelektrana u BiH iznose do 3,1 milijardu eura godišnje.

Uvodnim izlaganjem, učesnicama i učesnicima panel diskusije obratio se Nj.E. Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

Klimatske promjene su veliki globalni izazovi, ali njihov uticaj osjetimo i ovdje, u svom domu, na zdravlju, kvalitetu života, javnih usluga, radnih mjesta i prilika. U Bosni i Hercegovini smo vidjeli primjere žena koje preuzimaju vodeće uloge u aktivnostima po pitanju promjene klime, u svojim zajednicama, u parlamentu, na visokim pozicijama. Želimo uraditi i više, te njihova viđenja i stručnost odvesti u samu srž borbe po pitanjima okoliša u BiH, poput zagađenja zraka, obnovljive energije, održivog javnog prevoza, zelenog turizma i zaštite rijeka. Ujedinjeno Kraljevstvo vjeruje da se zajedno možemo vratiti na pravi kolosijek”, kazao je britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

Kao neka od mogućih rješenja za unapređenje kvaliteta unutrašnjeg zraka, članice grupe navele su planiranje razvoja naših gradova u skladu sa prirodom, gradnja sa prirodnim materijalima koji ne zagađuju okoliš te planiranje lokacije škola i vrtića izvan industrijskih zona i što dalje od izvora zagađenja. Također, preporučile su korištenje prirodnih materijala u uređenju enterijera škola i vrtića, obaveza ugradnje sistema rekuperacija zraka u školama i vrtićima te upotreba netoksičnih sredstava kod održavanja i čišćenja prostorija.

Grupa za okoliš, nastala kao rezultat našeg mentorskog programa, već ima konkretne rezultate koji će vjerujemo u narednom periodu još više doći do izražaja realizacijom inicijativa za izmjene zakonskih regulativa koje će doprinijeti unapređenju kvaliteta unutrašnjeg zraka”, navela je Nermina Voloder, direktorica Westminster fondacije za demokratiju.

U diskusiji su učestvovali i ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH, NJ.E. Johanna Strömquist, ambasador Republike Italije u BiH, NJ.E. Nicola Minasi, ambasadorica Republike Francuske u BiH, NJ.E. Christine Toudic, te predstavnici i predstavnice UN u BiH, UNDP, udruženja Green Council, firme Kesa d.o.o. te učesnice programa “Više od kvote”.

Uz prezentaciju ključnih nalaza studije o zagađenju unutrašnjeg zraka, učesnici i učesnice diskusije govorili su i o tome da li su pitanja okoliša “ženske” teme u politici, zašto pitanja okoliša ne shvatamo ozbiljno, kako pitanja okoliša staviti na političku agendu u BiH, šta su međunarodne preuzete obaveze BiH, a šta zahtjevi EU te da li imamo kapacitete za provedbu reformi.