Foto/ Općina Centar: Nastavak besplatne škole gimnastike za osnovce

Sa početkom novog polugodišta školske godine nastavljen je višegodišnji projekat besplatne škole gimnastike za učenike osnovnih škola iz Centra.

Projekat realizuje Javna ustanova “Centar za sport i rekreaciju” uz finansijsku podršku Općine Centar kao svog osnivača. Polaznici su učenici od prvog do osmog razreda osnovne škole koji se mogu prijaviti dolaskom na jedan od termina utorkom i petkom od 9, odnosno od 14 sati. Zbog epidemiološke situacije moguće je da u gimnastičkoj sali FIS-a (Mis Irbina 10) boravi najviše 30 polaznika.

“Ovaj projekat se bazira na osnovnim elementima akrobatike na parteru i spravama, a sa polaznicima koristimo raznovrsne poligone sa akcentom na vježbe izdržljivosti i snage. U ovom periodu djeca jako puno vremena provode za računarom, te smo stoga odlučili pojačati intenzitet vježbi kako bismo što bolje razvili motoriku kod djece. Nažalost, primjetili smo da je sa svakom novom generacijom prisutno više pretile djece i motorika značajno opada, a pogotovo snaga trupa i ramena.

Također je prisutna i manja izdržljivost jer se djeca puno brže umaraju na treningu. Nekada smo znali bez pauze odraditi sat vježbi, a danas moramo praviti nekoliko pauza. Zato je cilj da animiramo što više djece da prođu kroz ovaj projekat kako bi stekli naviku vježbanja, posebno gimnastike koja je najbolja baza za nastavak treninga u bilo kojem sportu”, objasnio je Mirza Pašić, koji zajedno sa Adisom Mušanovićem vodi školu gimnastike.

Tokom višegodišnje realizacije ovog projekta oko 1.700 djece je prošlo kroz školu gimnastike.