Foto/ Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti svečano obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, delegacija Općine Novo Sarajevo predvođena načelnikom dr. Hasanom Tanovićem, odala je počast i položila cvijeće na mezarjima i spomen-obilježjima.

Počast je odata Bosanskom šehidu na mezarju Kovači, mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, zatim na spomen obilježju Vječna vatra, spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., spomen – obilježju ubijenim policajcima u Velikom parku, te Spomen-parku Vraca.

Povodom ovog značajnog historijskog datuma Bosne i Hercegovine, počast su odale i brojne delegacije, predstavnici državnih, federalnih, kantonalnih i lokalnih vlasti.

U okviru programa obilježavanja Dana nezavisnosti održana je i zajednička svečana akademija u Vijećnici u organizaciji kantonalne, gradske i općinskih vlasti kao i Foruma parlamentaraca BiH 1990. Svečana akademija održana je uz poštivanje svih higijensko – epidemioloških mjera, odnosno bez publike uz direktan prenos na TVSA.

Podsjetimo, na referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine, građani su odlučili da žele živjeti u samostalnoj i nezavisnoj BiH. Tokom ta dva dana na birališta je izašlo 64,34% upisanih, odnosno 2.073.568 građana svih nacionalnosti, od kojih je 99,44% glasalo za nezavisnost Bosne i Hercegovine.