Google pred tužbom zbog praćenja u Chrome anonimnom načinu

Kako stvari stoje, Google će sjesti na optuženičku klupu zbog praćenja korisnika koji koriste Chrome anonimni način rada.

Naime, sutkinja Lucy Koh odbila je Googleov zahtjev za odbacivanje kolektivne tužbe. Koh je takvu odluku obrazložila činjenicom da tvrtka nije jasno i precizno obavijestila korisnike da i dalje prikuplja podatke o njima, dok koriste “Incognito mode”. Time je stvoren osnov za pokretanje sudske parnice protiv tvrtke.

U tužbi se navodi da Google obmanjuje korisnike govoreći im da su njihovi podaci u anonimnom načinu privatni, a pri tome i dalje nadgleda njihove navike.

Google tvrdi da su korisnici prihvatili njihovu politiku privatnosti u kojoj stoji da Google prikuplja podatke čak i u “Incognito” načinu rada.

Također, iz kompanije navode da su upozorili korisnike da “Incognito” ne znači da će oni biti “nevidljivi” i da se web aktivnost i dalje može vidjeti, piše Engadget.

Za sada je nejasno hoće li tužba uspjeti ili ne jer su ograničenja anonimnog načina rada dobro poznata velikom broju korisnika.

Uz to, informacije o tome koji podaci su vidljivi, a koji ne, prikazuju se u svakoj novoj otvorenoj kartici Chrome anonimnog načina.

“Incognito” način rada je stvoren da zabrani web lokacijama pristup vašoj lokalnoj povijesti i kolačićima, a ne da blokira sav promet koji potencijalno može identificirati korisnika.