Grčki ambasador u BiH posjetio Opću bolnicu

Njegova ekselencija Dimitrios Papandreou, ambasador Grčke u BiH, posjetio je danas sarajevsku Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, gdje ga je primio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, v.d. direktor ove ustanove sa saradnicima.

Grčki ambasador se interesirao za rad Ustanove u uslovima pandemije i kao znak solidarnosti i podrške za borbu protiv pandemije koronavirusa, najavio je skoru finansijsku pomoć bolnici u iznosu od 50 hiljada eura.

Prof. Gavrankapetanović se zahvalio uvaženom ambasadoru na posjeti, a posebno grčkoj Vladi na donaciji, ali i na iskazanoj solidarnosti u teškom vremenu u kojem se našao cijeli svijet zbog aktuelne pandemije. Podsjetio je da je Vlada Grčke u poratnom vremenu dala veliki finansijski doprinos u saniranju ratnih šteta na ovoj bolnici.

Upoznao je amabasadora da su trenutno svi kapaciteti Covid odjela u Općoj bolnici popunjeni teškim pacijentima i da osoblje ulaže maksimalne napore, ali je istakao nezadovoljstvo što odgovorni još nisu nabavili vakcinu, koja bi ih zaštitila pri obavljanju posla te je zatražio pomoć u vakcinaciji zdravstvenog osoblja.

Na današnjem sastanku je predložena i saradnja Opće bolnice i Univerziteskih bolnica u Grčkoj u oblasti edukacije osoblja, razmjene kadra te održavanja zajedničkih stručnih seminara, saopćili su iz bolnice.