Historijska dešavanja i sjećanja koja obavezuju

Delegacija Općine i Općinskog vijeća Novo Sarajevo, predstavnici mjesnih zajednica i građani su, u povodu obilježavanja 25. godišnjice od reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, položili cvijeće i odali počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata.

Obilježavanje je počelo na mjestu ubistva prvih žrtava opsade glavnog grada BiH – na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, saopćeno je iz općine Novo Sarajevo.

“Sjećanje na bitne historijske trenutke i za općinu i za grad Sarajevo moramo njegovati. To je naša dužnost, obaveza, to moramo zbog sebe i budućih generacija da nam se ove stvari više nikada ne ponove”, izjavio je, ovom prilikom, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović. Podsjetio je da se obilježavanje ove godine organizuje u skladu sa mjerama koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja nove vrste koronavirusa.

Riad Idrizović, šef kluba vijećnika Narod i pravda u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, naglasio je da je izuzetno značajno prisustvo mladih na ovakvim događajima s ciljem njegovanja kulture sjećanja na nevino stradale tokom agresije na BiH.

“Ovo nije samo dan stanovnika Grbavice nego dan dan kada se Grbavica vratila tamo gdje joj je mjesto – gradu Sarajevu. Prije 25 godina, kada smo ušli u Grbavicu, to se ne može zaboraviti”, sjeća se tih dešavanja i Galib Kulovac.

Na današnji dan 1996. godine izvršena je reintegracija jednog od najvećih sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca koja je po okupacijom agresora bile pune četiri godine.

Danas je ujedno i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.