Istočno Sarajevo/ Uvođenje novih mjera koje će pratiti rad ugostiteljskih objekata

Na današnjem sastanku na temu pogoršane epidemiološke situacije u gradu Istočno Sarajevo, uvođenju novih mjera i pojačanih kontrola u radu ugostiteljskih objekata, razgovarano je i o planu vakcinacije.

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo profesor doktor Biljana Mijović istakla je da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, te da je u februaru u Istočnom Sarajevu registrovano tri puta više oboljelih od koronavirusa u odnosu na januar.

“Samo u prvih osam dana marta bilo je skoro dva puta više registrovnanih u odnosu na januar. Krenuo je treći talas i neophodno je znatno rigoroznije i intenzivnije sprovoditi sve mjere koje je donio Republički štab za vanredne situacije. Situacija će se pratiti svaki dan kako na nivou grada, tako i u svim općtinama koje su u njegovom sastavu”, izjavila je Mijovićeva.

Govoreći o planu vakcinacije Mijovićeva je rekla da je do sada u Republici Srpskoj vakcinisano oko 3.000 zdravstvenih radnika koji su i prioritetna grupa, ali da sada, kako ističe, treba da se vakcinišu i ostale prioritetne grupe, pa potom i ostatak populacije.

Ona je istakla da je vakcinacija najbolja mjera u suzbijanju korona virusa, da je potrebno da se vakcinišemo i da to uradimo što prije.

“Proces vakcinacije zdravstvenih radnika nastaviće se tokom naredne nedjelje kako u Bolnici “Srbija” tako i u Domu zdravlja Istočno Sarajevo, pojasnila je Mijovićeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je na današnjem sastanku donesena odluka da se pruži šansa “životu i funkcioninju uz poštovanje mjera”.

Govoreći o donesenim mjerama, kako prenosi portal katera.news, Ćosić je napomenuo da će predstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, predstavnici gradske inspekcije i komunalna policija sprovoditi rigorozne mjere.