Izetbegović odbija primiti pacijente na KCUS, traži otvaranje izolatorija

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetebegović zajedno sa šefovima klinika i disciplina uputila je jučer dopis Skupštini KS, Vladi KS i ministru zdravstva KS Harisu Vraniću u kojem ih obavještava da KCUS nije u stanju proširi dalje svoje kapacitete za prihvat Covid pacijenata.

“Mi nismo u mogućnosti napraviti niti jedno mjesto više od navedenog. Stoga od vas zahtijevamo da hitno otvorite dodatne smještajne kapacitete u KS i da u iste preraspodijelite osoblje iz većeg broja javnih zdravstvenih ustanova koje do sada nikako ili jako malo participiraju u liječenju pacijenata sa Covid 19”, navodi se u pismu.

Ona također savjetuje da se angažiraju sve privatne zdravstvene ustanove koje su stavljene na finansiranje s budžeta ZZO KS da participiraju kadrovski i stručno u izolatoriju koji ste formirali.

Također se navodi kako svi moraju dati doprinos suzbijanju pandemije, obzirom da mjere koje donosi aktuelni Krizni štab i Vlada KS evidentno ne daju nikakve rezultate te da ima konstantan priliv pacijenata sa teškim kliničkim formama koji zahtjevaju dugotrajan hospitalni tretman.