Izložba “Bosna i Hercegovina na starim geografskim kartama” posvećena Danu nezavisnosti BiH

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine – 1. marta, u Galeriji Općine Novi Grad postavljena je izložba “Bosna i Hercegovina na starim geografskim kartama”.

Na izložbi su predstavljene karte koje prikazuju Bosnu i Hercegovinu kroz historiju, a koje su dio kartografske zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke. Najznačajnije mjesto u izloženoj kolekciji čine karte koje vjerno prikazuju našu zemlju u različitim epohama i na različite načine, te predstavljaju vrijedne geografske, historijske i umjetničke dokumente kulturne baštine naše države.

Izložba je otvorena u petak, 26. februara, uz poštivanje epidemioloških mjera, a prisutnima su se obratili Kantonalni ministar za kulturu i sport Samir Avdić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Načelnik Efendić poželio je dobrodošlicu prisutnim gostima, uputivši čestitke svim građanima BiH u povodu državnog praznika, Dana nezavisnosti BiH.

Kazao je da su neke od bosanskih granica najstarije granice koje danas imaju neke države u Evropi, a to se može vidjeti i kroz izložbu koja je postavljena u galerijskom prostoru u zgradi Općine Novi Grad, a koja se može pogledati u narednih deset dana.

“Nadam se da će u predstojećim danima, naši sugrađani doći da pogledaju ovu interesantnu izložbu, nešto novo saznaju i nauče o našoj historiji. Historija i geografija su na neki način veoma povezane, geografija svjedoči historiju, a skoro svi ratovi u historiji su se vodili za osvajanje teritorije. Činjenica da su brojna carstva i brojne države nestale, a da je Bosna sve to preživjela, naša obaveza je da sve učinimo da i u budućnosti traje bar koliko je do sad trajala, barem jedan milenij”, rekao je načelnik Efendić.

Predstavljajući izložbu, direktor Lavić, rekao je da je ona poklon uposlenika Gazi Husrev-begove biblioteke građanima BiH u povodu Dana nezavisnosti naše domovine.

“Ova izložba je koncipirana hronološki, 25 geografskih karata, predstavljaju milenijsko postojanje i trajanje Bosne i Hercegovine, i bez obzira na pravni i politički okvir u kojem se nalazila, činjenica je da je ona uvijek predstavljala jedinstvenu cjelinu, bez obzira da li je bila u srednjem vijeku kao država ili kao pokrajina, ona je kao takva predstavljena i u kartama Abrahama Orteliusa iz 1590 godine, i u kasnijem periodu, ali uvijek kao jedinstvena cjelina koja je postojala i trajala”, kazao je gospodin Lavić.

Ministar Avdić istakao je da se ovom izložbom daje poseban značaj kulturi sjećanja, jer bez toga nema ni jedne civilizacije, ni društva.

“Ove karte su svjedočanstvo da smo mi postojali, da ćemo postojati i da će neke naše nove generacije sigurno slijediti put onih koji su dali svoje živote da bi mi danas mogli da živimo i radimo u slobodnoj BiH”, naglasio je ministar Avdić.

Izložbu su pripremili uposlenici Biblioteke: Ejla Ćurovac, Ada Pilav, Hamza Kurtanović, Mustafa Berhamović i Meho Manjgo.

Za posjetioce je otvorena radnim danima od 10 do 16 sati, do 9. marata 2021. godine, a ulaz je slobodan.