Japan će izgubiti više od milijardu dolara zbog odluke da se OI održe bez prisustva navijača iz inozemstva

Japan će izgubiti oko 150 milijardi jena ili 1,37 milijardi dolara prihoda zbog odluke da se Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju održe bez navijača iz inozemstva, procjenjuju ekonomisti Instituta Nomura.

Njihovi izračuni zasnivaju se na analizi domaćeg tržišta i razini potrošnje stranih turista prije početka pandemije koronavirusa.

Navode da će gubitak prihoda najviše osjetiti hoteli i restorani. Upozoravaju da bi dodatni finansijski gubici mogli nastati oduče li organizatori ograničiti broj japanskih gledalaca na sportskim borilištima tokom natjecanja.

Zbog dodatnih troškova povezanih s odgodom Olimpijskih igara i mjerama protiv korona virusa, budžet za njihovo održavanje porastao je i sada iznosi 1,64 bilijuna jena tj. 15,9 milijardi dolara.

U subotu je organizacijski odbor Olimpijskih igara u Tokiju u dogovoru s Međunarodnim olimpijskim odborom i Međunarodnim paraolimpijskim odborom odlučio da ne prihvati strane navijače na OI. Onima koji su kupili ulaznice, novac će biti vraćen.

Olimpijske igre u Tokiju trebale su se održati od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine. Zbog pandemije takmičenja su odgođena za godinu dana i trebala bi se održati od 23. jula do 8. avgusta ove godine, piše Sport Centar.