Jasmin Ademović izabran za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva

Za novog predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva je, nakon povlačenja Srđana Srdića, izabran Jasmin Ademović iz Naroda i pravde.

Nakon što je od kandidature odustao Srđan Srdić, za predsjedavajućeg je izabran Jasmin Ademović iz NIP-a. Tri vijećnika nisu bila prisutna. Od 25 prisutnih 18 je dalo glas za Ademovića.

Podsjećamo, prema dogovoru koalicionih partnera, na konstituirajućoj sjednici prije nekoliko dana za predsjedavajućeg Gradskog vijeća trebao je biti imenovan Jasmin Ademović (NiP), što znači da ne bi bilo smetnji za izbor Bogićevića kao gradonačelnika. Pojavio se prijedlog da na čelo Gradskog vijeća dođe Srđan Srdić, koji se izjašnjava kao Srbin, što je značilo da Bogićević ne bi mogao biti izabran, jer su pripadnici istog konstitutivnog naroda.

Nakon toga su Narod i pravda, Naša stranka, SDP BiH i Platforma za progres dostavili su 16 potpisa za izbor predsjedavajućeg GV i izbor gradonačelnika Bogića Bogićevića. Iako je Bogićević obavijestio predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića da povlači svoju kandidaturu, iz trojke poručuju da ne odustaju od Bogićevića.