Jevrejska Opština Sarajevo osudila barbarski čin na smrtovnici preminulog Želimira Altarca Čička

Na društvenim mrežama kruži fotografija na kojoj se može vidjeti smrtovnica nedavno preminulog Želimira Altarca Čička, na kojoj je nacrtan kukasti krst.

Povodom ovog čina, oglasili su se iz Jevrejske Opštine Sarajevo, te su oštro osudili ovaj barbarski čin.

“Jevrejska opština u Sarajevu oštro osuđuje današnji barbarski čin crtanja kukastog križa na smrtovnicu nedavno preminulog člana JO Sarajevo i počasnog građanina grada Sarajeva Želimira Altarca Čička“, saopćili su.

Dodali su da ih posebno zabrinjava da je neko, u doba jedne od najvećih kriza sa kojom se naše društvo do sada susrelo, na obavijesti o smrti jednog Jevreja koja je bila postavljena na kapiju Jevrejske opštine u Sarajevu, tokom praznika Pesah, usred dana, izvježbanim pokretom nacrtao kukasti krst.

“Nadamo se da će Sarajevo, Grad i građani, ovaj neshvatljivi čin mržnje osuditi, a nadležni organi, brzom reakcijom, utvrditi identitet počinioca i njegov čin adekvatno sankcionisati”, navode u saopćenju.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

➡️Jevrejska opština u Sarajevu oštro osuđuje današnji barbarski čin crtanja kukastog križa na…

Posted by Jevrejska Opština Sarajevo on Tuesday, 30 March 2021

 

Podsjećamo, jedan je od najznačajnijih kreatora sarajevske glazbene pozornice i dobitnik priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva“, Želimir Altarac-Čičak, preminuo je nakon borbe sa koronavirusom.

Želimir Altarac Čičak je jedan od najutjecajnijih kreatora bosanskohercegovačke i sarajevske muzičke scene, pionir disk-džokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, organizator velikih rock spektakala, publicist i animator rock kulture, inicijator mnogih glazbenih manifestacija koje su postale tradicionalne.

Želimir Altarac-Čičak preminuo od posljedica korona virusa