Joe Biden: Vakcinisanje je jedini način da pobijedimo pandemiju

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je “historijsku pobjedu” Amerikanaca nakon što je Kongres usvojio jedan od najvećih paketa ekonomske pomoći u američkoj historiji vrijedan 1.9 miliona dolara.

Bez obzira na osuđivanje republikanaca koji itekako kritikuju ekstravagantnu i loše ciljanu potrošnju, demokrati, koji predstavljaju ujedno i većinu u Zastupničkom domu, odobrili su zakon sa 220 glasova za i 211 protiv.

Američki predsjednik Joe Biden se zahvalio predsjednici doma Nancy Pelosi, također i ostalim zastupnicima na usvajanju zakona.

“Ovaj prijedlog zakona predstavlja historijsku pobjedu američkog naroda. Sve što se nalazi u Američkom planu za spašavanje rješava stvarne potrebe – uključujući ulaganja za finansiranje našeg vakcinisanja. Više vakcina i više mjesta za vakcinisanje,” istaknuo je Biden koji bi zakon trebao potpisati u petak.

“Vakcinisanje je jedini način da pobijedimo pandemiju, vratimo ekonomiju na pravi put i da vratimo svoj život i svoje najmilije”, dodao je.

“Historijski” plan između ostalog predviđa 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1400 dolara pomoći, 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, proširenje olakšica na djecu i veća izdvajanja za program cijepljenja. Tu je program pomoći u hrani te u stanovanju. Izdvojit će se i 130 milijardi dolara za škole kako bi se učenici mogli što prije vratiti u njih.

Demokratski čelnici u Kongresu podržali su jedan od “najvažnijih zakona”  kao ključan odgovor na pandemiju izazvanu  koronavirusom koja je u SAD-u ubila više od 528.000 stanovnika i obrisala milione radnih mjesta.

Kako smatra Bijela kuća, ovaj će zakon ove godine stvoriti više od sedam miliona novih radnih mjesta i učiniti zdravstvenu zaštitu pristupačnijom, te spasiti brojne živote zahvaljujući pomoći za generalizirano vakcinisanje. Trebao bi i prepoloviti dječje siromaštvo prenosi fokus.