Video/ Johann Sattler: Treba raditi na ukidanju OHR-a

Ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler sinoć je gostovao u emisiji kod Senada Hadžifejzovića na Face TV.

Na Senadovo pitanje “Kako možete reći da je Čović šampion evropskih integracija, a Dodik doprinosi evropskom putu BiH?”, kazao je da ostaje pri svom stavu.

Zatim, upitan je o pregovorima koje vodi sa Dodikom, Čovićem, Izetbegovićem, a ne sa institucijama države, na šta je kazao da će naredne sedmice početi sa institucijama.

Također, prokomentarisao je i ukidanje OHR-a.

“Pa, jednom se mora ukinuti! Međutim, nije trenutak za ukidanje OHR-a! Ne možete biti članica EU dok nemate svoj suverenitet i ne ukinete OHR! Ukidanje OHR-a je odgovor na članstvo u EU! Treba raditi na ukidanju OHR-a!”, kazao je Sattler u gostovanju na Face TV.

Kazao je da nije tajna da neki od političkih lidera međusobno ne razgovaraju, BiH je podnijela članstvo za EU i treba se približiti evropskim standardima.

“Sejdić i Finci su dio koncepta približavanja EU. Diskriminacija na osnovu nacionalne pripadnosti ili boravišta je neprihvatljiva“, kazao je Sattler.

Navodi da vidi dva narativa u BiH, “jedan je da je sve moguće i sve se prihvata, a drugi je da situacija nije najbolja, ali generalno je dobro”.

Nijedan nije potpuno istinit, dovodi se u pitanje uređenje ove zemlje” – rekao je, između ostalog, Johann Sattler u sinoćnjem intervjuu na Face TV.

U nastavku teksta možete poslušati intervju u cjelosti.