Kako završiti planirane obaveze kada nemate motivaciju za rad

U zadnje vrijeme postavlja se pitanje da li imate osjećaj da nemate dovoljno motivacije.

Ako je odgovor potvrdan, nemojte biti očajni jer niste jedini koji nemaju ili ne pronalaze volju za rad u ovim neizvijesnim vremenima. Zbog ovoga, psiholozi vrijedno rade da pronađu rješenje za ovaj problem. Ocjenite da li je problem u stvarnom nedostatku motivacije ili nečem drugom.

Iza osećaja nemotivisanosti može da se krije više stvari. Ovaj osjećaj može da znači da ste jednostavno pretrpani poslom, a ne da vam nedostaje volja za rad.

Možda se previše upoređujete s drugima, umjesto da budete posvećeni ispunjavanju svojih ciljeva. Treći razlog percepiranje nemotivisanosti može da bude umor, što znači da je pravo vrijeme da odete na odmor i bar nekoliko dana ne mislite na obaveze.

Ostavite najteži zadatak za kraj

Ponekad je bolje prvo završiti najlakše obaveze, radi dizanja samopouzdanja, pa se tek onda uhvatiti u koštac sa težim problemima.

Isplanirajte vrijeme za pauzu

Prije nego što počnete da radite bilo šta, izaberite aktivnost kojom ćete se opustiti na pauzi. To može biti razgovaranje sa dragom osobom, kratka šetnja, pregled novina ili nešto drugo. Na ovaj način ćete sebe osloboditi stresa donošenja još jedne odluke nakon napornih nekoliko sati rada, zbog čega ćete se na pauzi stvarno odmoriti i omogućiti sebi da budete adekvatno motivisani za dalje poduhvate.

Pronađite način da uvijek budete puni energije

Neki ljudi vole da odu na trčanje ili plivanje pre nego što odu na posao, jer im to omogućava da odmah budu spremni za rad kada zakorače u kancelariju. Drugi ne počinju ništa bez jutarnje kafe, a postoje i oni koji izbjegavaju da jedu određene namirnice za doručak da bi imali više energije u toku dana. Svako ima svoj individualni metod za “punjenje baterija”, zbog čega vam preporučujemo da isprobate različite stvari i izaberete onu koja vam najviše odgovara.