Kapidžić: Ovo je specifična sredina sa specifičnom historijom

Načelnici općina Stari Grad Sarajevo, Ilidža, Hadžići i Trnovo, povodom najave Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH o pokretanju postupka za donošenje konačne odluke o proglašenju olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću nacionalnim spomenikom BiH, angažovali su advokatski tim.

Također najavljuju borbu protiv, kako tvrde, neustavnih odluka Komisije koje parališu nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Načelnici smatraju da ne postoji nikakvo obrazloženje da se olimpijska borilišta na Bjelašnici, Igmanu i Trebeviću, a to su staze za olimpijski spust i veleslalom na Bjelašnici, staze za biatlon i skijaško trčanje na Igmanu, skakaonice na Malom polju na Igmanu i bob-staza na Trebeviću proglase nacionalnim spomenikom, prenosi Faktor.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo kazao je kako je angažovao advokatski tim, i da cijelu ovu situaciju smatra apsurdnom.

“Faruk Kapidžić se poziva na peticiju, a mi ne znamo uopće ko je dostavio tu peticiju, nikada nam to nije dostavljeno. Kapidžiću nije dosta to što je pola Sarajeva proglasio nacionalnim spomenikom, pa sada hoće i ovo.

Ako uspije i Jahorinu uključiti u ovo, mi ćemo biti saglasni, a ovako ćemo se pobuniti. Ovo je apsurd, u svijetu nigdje ne možemo vidjeti da je skijalište proglašeno kao nacionalni spomenik. Angažovali smo advokatski tim, tako da ćemo se boriti protiv ovoga”, kazao je Berilo.

Faruk Kapidžić, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika ističe kako je olimpijada bila historijska prekretnica našeg grada.

“Mi nismo još odredili koji je to prostor, Komisija tek treba da donese odluku o granicama tog prostora. Ovo je specifična sredina sa specifičnom historijom. Nigdje se olimpijada nije desila pod okolnostima kao što je bila u Jugoslaviji. Ta olimpijada je bila historijska prekretnica za razvoj našeg grada. To su stvari o kojima treba da pričaju stručni ljudi i historičari, a ne Ibro Berilo, on nije adresa da priča o tome”, navodi Kapidžić.

Također ističe da su upravo ove stvari opstruirane iz razloga jer načelnike različitih političkih opcija interesuje samo profit.

“Ovdje će se složiti načelnici različitih političkih opcija da opstruiraju ovakve stvari iz razloga što njih interesuje profit na račun šuma, planina, prostora i parkova, a naša institucija će to da brani”,  zaključuje Kapidžić.