Manchester City će instalirati 5620 sjedišta na šini, kako bi povećali sigurnost navijača

Manchester City će ovog ljeta instalirati 5.620 sjedišta na šini, kako bi se povećala sigurnost navijača na stadionu Etihad.

Sjedišta koja se mogu sklopiti kako bi se stvorilo mjesto za “sigurno stajanje” s pregradama bit će postavljena u donjem sloju Južne tribine. Stajanje na tribinama u prva dva nivoa engleskog nogometa je zabranjeno, ali City kaže da ovo znači da će biti spremni ukoliko se pravila promijene, prenosi BBC.

Sjedišta će biti postavljena na vrijeme za početak sezone 2021-22.

“Iako ćemo i dalje podsjećati navijače da ostanu sjediti za vrijeme utakmica, postavljanje sjedišta na šini znači da će Etihad stadion biti spreman ako vlada donese zakone o uvođenju sigurnog stajanja navijača u Premier ligi“, rekao je generalni direktor poslovanja Cityja , Danny Wilson.

Mnogi klubovi razmišljaju o ovoj ideji. Tottenham već ima “sigurna sjedišta” ako se u budućnosti zakon promijeni. Manchester United je zakazao instalaciju ovih sjedišta za ljeto ove godine, a Wolverhampton testira ova sjedišta.

Stajanje u prva dva nivoa engleskog nogometa zabranjeno je od katastrofe u Hillsboroughu 1989. godine, u kojoj je život izgubilo 96 navijača Liverpoola, kada se tribina urušila.