Mehić: Penzioneri se žale da su izuzetno poskupjele osnovne životne namirnice

Predstavnici penzionera u Federaciji BiH traže sastanak sa premijerom Federacije Fadilom Novalićem na kojem bi se govorilo o usklađivanju penzija koje je po Zakonu o PIO-u 15. aprila.

Mehić kaže kako je trenutno u fokusu nabavka vakcina, kako im je rečeno ni oni ne bi trebali biti zapostavljeni te da Federalna vlada traži rješenje.

“U fokusu Vlade Federacije BiH posljednjih dana je nabavka vakcina, što je sasvim razumljivo i u neprestanom je zasjedanju zbog toga. Mi to shvatamo. Kada je riječ o redovnom usklađivanju penzija koje je predviđeno Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju 15. aprila, rečeno nam je da se traži rješenje, da se barem u nekoj mjeri, nekom procentu sačini usklađivanje penzija.

Evo vrijeme izmiče, 15. april nije daleko. Tražili smo razgovor sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, vjerovatno će to uslijediti za koji dan, a gdje ćemo iznijeti sve argumente”,kazao je Mehić.

Dodaje da je u komunikaciji sa zamjenikom federalnog ministra rada i socijalne politike Veskom Drljačom, ostao uskraćen za informacije povodom BDP.

“Kao što je poznato, resorni ministar Vesko Drljača je ranije kazao kako nema statističkih podataka o padu bruto društvenog proizvoda (BDP) i nema podataka o rastu, odnosno, padu cijena troškova života. A na osnovu ta dva parametra se radi usklađivanje. Čovjek je rekao da nema te podatke.”, navodi Mehić.

Također je istako kako su poskupjele osnovne životne namirnice, te da to posebno predstavlja problem za penzionere. Shodno tome zahtjevaju usklađivanje penzija, a njihova obaveza bit će da se ponašaju u skladu sa Zakonom.

“Uglavnom, građani kao potrošači, a posebno penzioneri, se žale da su izuzetno poskupjele osnovne životne namirnice. Zbog svega tražimo usklađivanje penzija i da se postotak usklađivanja računa od januara 2021. godine jer penzioneri su legalisti, poštuju zakon i bit će strogo u duhu sa zakonima i zbivanjima u društvu”, poručuje Mehić.