Ministar Šteta: Sada je spalo na ovu vladu da rješava probleme koje je neko napravio prije 15 godina

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta je izjavio da očekuje da se omogući plaćanje potraživanja radnika preduzeća GRAS u platama, a kako bi se u konačnici omogućila isplata zaostalih plata.

Navodi da je potpisan jedan kolektivni ugovor koji nije bio dobar ni povoljan za bilo koga.

Sada je spalo na ovu vladu da rješava probleme koje je neko napravio prije 15 godina“, kazao je Šteta.

Prema njegovim riječima, prije mjesec i po je vlada donijela zaključak da od Ureda za borbu protiv korupcije i Budžetskog inspektorata da naprave izvještaj o svim nedaćama u GRAS-u od 2006. do 2018. godine.

Dodaje da je nanijeta šteta GRAS-u i svim građanima u iznosu od 300 miliona KM.

“Prije svega kako je došlo do ovih silnih tužbi. Kako je došlo do toga da se godinama nije plaćao PDV i doprinosi. Time je nanijeta šteta GRAS-u i svim građanima u iznosu od 300 miliona KM“, obrazložio je.

Uposlenici GRAS-a mole Banku za deblokadu računa

Također, dodao je da su radnicima istakli da su osigurali rekordna budžetska sredstva uprkos pandemiji za isplatu dugovanja i normalno funkcionisanje GRAS-a.

“Sporazum koji je potpisala prošla vlada nije validan s aspekta brojki. Nisu adekvatne brojke. Navedeno je 15 miliona KM, a prema našim pretpostavkama tužbe iznose 60 miliona KM. Shodno tom sporazumu, obaveza je da se tih 15 miliona KM osigura u pet godina, a mi imamo situaciju da smo već platili 12 milion KM“, kazao je.

Navodi da postoje igre koje su dovele do ovakvog stanja i da su radnici svjesni teškog stanja.

Kazao je da je advokat radnika kojima nisu isplaćena potraživanja Elmin Plećan otišao u banku da se pokušaju s njom dogovoriti za plaćanje u ratama, a da bi se mogle u konačnici uplatiti januarska i februarska plata uposlenicima GRAS-a.

Podsjećamo, radnici JKP GRAS Sarajevo okupili su se u krugu kompanije da bi iskazali nezadovoljstvo činjenicom da nisu primili plate za januar i februar.