Ministrica Husić – Mehmedović: Ponosni smo na pomoć najboljim studentima

U sinoć usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo predviđena je pomoć najboljim studentima Univerziteta u Sarajevu, saopćili su iz Vlade KS.

Na osnovu zastupničke inicijative predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića i zastupnika Damira Marjanovića, jučer je usvojena COVID mjera za pomoć najboljim studentima.

Sve studente prvog i drugog ciklusa studija, kao i studente integrisanog studija Univerziteta u Sarajevu koji finansiraju svoj studij (u statusu samofinansirajućeg studenta), a imaju prosjek ocjena najmanje 8,00, sve položene ispite iz prethodne godine i ne obnavljaju studij u 2020/2021. godini, Kanton Sarajevo oslobađa plaćanja dvije trećine školarine za 2020/2021. godine. Preostalu trećinu školarine ovi studenti su dužni uplatiti do završetka akademske 2020/2021. godine.

Ovim povodom, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade prof. dr. Melika Husić-Mehmedović je poručila kako je izuzetno zahvalna što su Vlada i Skupština KS prepoznali značaj pomoći studentskoj populaciji, i to upravo kroz sufinansiranje školovanja najboljih studenata.

“To su zlatni studenti koji u ovom izazovnom vremenu vrijedno rade, usvajaju nova znanja sa maksimalnom posvećenošću, te su za to zaslužili nagradu. Tragamo za sistemskim rješenjem koje će omogućiti samofinansirajućim studentima prelazak u stipendirane, ali isto i omogućiti reciprocitet redovnih studenata koji ne postižu jednako sjajne uslove da pređu u status samofinansirajućeg. Opredijeljena sam da se potstiče i nagrađuje kvalitet, rad i zalaganje”, istakla je ministrica Husić-Mehmedović.