Novi ispit za trojku: Sužen izbor za gradonačelnika ili promijeniti sve kandidate

Abdulah Skaka ostaje gradonačelnik Sarajeva sve dok Gradsko vijeće ne izabere novog gradonačelnika, bez obzira i što je predsjedavajući GV Jasmin Ademović Bošnjak.

Konstituirajuća sjednica GV već dva puta je prekinuta, a datum nastavka još nije poznat. Teško je očekivati da će Sarajevo do 6. aprila Dana Grada Sarajeva dobiti novog gradonačelnika, a nakon što je Bogić Bogićević odustao od kandidature i odmakao se od cijelog procesa koji se vodio u GV.

Podsjećamo, GV je u petak 26. marta izglasalo prijedlog za gradonačelnika Bogića Bogićevića iako je on već 24. marta javno saopćio da odustaje od kandidature. Farsa koja je uslijedila samo je dodatno otežala ionaku nimalo ugodnu situaciju, pa je Bogićević u oštro intoniranom pismu (ovog puta upućenom predsjedavajućem Ademoviću) poručio da je njegovo izglasavanje kad je već odustao od kandidature bilo bespredmetno.

Sve što se dešavalo nakon Bogićevićevog drugog pisma pokazuje da su SDP BiH, Naša stranka i Narod i pravda bez ikakve ideje o mogućem drugom kandidatu za gradonačelnika. Najteži teret je na SDP BiH koji će ponovo predložiti kandidata s obzirom da su NIP i Naša stranka kandidirali po jednog zamjenika gradonačelnika Harisa Bašića i Anju Margetić.

Iz SDP BiH nema nikakvih informacija o mogućem kandidatu, ali zato znamo ko nije zainteresiran za tu poziciju s obzirom da i javno istupaju.

Bez obzira što je Bogićević bio kandidat iz reda srpskog naroda, iako je on predložen zbog svih svojih zasluga kojima je zadužio BiH i Sarajevo, SDP BiH se ne mora više voditi striktno nacionalnim opredjeljenjem bez obzira što su druga dva partnera dali po kandidata za zamjenika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Važnije je na poziciju gradonačelnika izabrati osobu oko koje postoji šira podrška javnosti nego se prilagođavati zbog dva ili tri imena koja bi se morala ponovo predložiti. Iz stranaka koje su predložile kandidate svakako su tvrdili da su imali više kvalitetnih kandidata pa nova imena ne bi trebala predstavljati problem.

Ukoliko SDP BiH pristane da predloži kandidata iz reda srpskog naroda ili iz reda ostalih to znači da se ne bi mijenjao ni predsjedavajući GV, ni kandidati za zamjenike. Ali trojka koja ima 15 glasova u GV (NIP 7, Naša stranka 5 i SDP BiH 3) trebala bi dobro razmisliti i donijeti konačnu odluku kako na najbolji (ili jedini) mogući način riješiti trenutnu situaciju koja je itekako bacila mrlju na Grad Sarajevo i funkciju gradonačelnika.