Obilježavanje Međunarodnog dana uha i sluha

Danas je Međunarodni dan sluha koji se obilježava u svijetu od 2007. godine. Ovaj dan je posvećen podizanju svijesti i poticanju brige o uhu i sluhu.

Pažnja se želi skrenuti na gubitke sluha prouzrokovane bukom, posebno korištenjem slušalica i pametnih telefona, ali i na izloženost glasnoj muzici.

Općina Centar s namjerom podrške u borbi protiv gubitka sluha, koji prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije prijeti čak 1,1 milijardi osoba u životnoj dobi od 12 do 35 godina, kontinuirano podržava rad udruženja i realizaciju projekata osoba koje su izgubile ili imaju problema sa sluhom kao jednim od nezamjenjivih osjetila.

Na gubitak sluha mogu ukazati znakovi i simptomi kao što su teško razumijevanje riječi (posebno uz pozadinsku buku ili u skupini ljudi), kada govor i drugi zvukovi često čine prigušenima ili tražite druge da govore sporije, jasno i glasno, pojačavate glasnoću na radiju ili televizoru češće nego inače ili se povlačite iz razgovora zbog problema u komunikaciji, saopćili su iz općine Centar.