Obilježena godišnjica bitaka vođenih za odbranu Naselja heroja Sokolje

Godišnjica bitaka koje su se u periodu agresije na BiH vodile za odbranu Naselja heroja Sokolje obilježena je danas u organizaciji Udruženja Druga viteška Novi Grad Sarajevo.

Uz učenje Fatihe i polaganje cvijeća na spomen-obilježju, počast poginulima odali su članovi porodica poginulih, predstavnici boračkih udruženja, Općine i Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, Savjeta MZ, te predstavnici političkih partija i građani.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom COVID-19 virusa, obilježavanje je organizirano uz prisustvo manjeg broja ljudi, saopćeno je iz općine Novi Grad.

Esad Hećo, ratni komandant Druge viteške motorizivane brigade Armije RBiH kazao je da se danas sjećaju boraca koji su u ovom herojskom naselju izgubili svoje živote braneći grad Sarajevo i državu BiH, te bitaka koje su vođene za odbranu naselja od agresora.

Prisjećajući se žestokih napada na ovo naselje koje je bilo strateški vrlo važno za agresora, Hećo je istakao da su ljudi sa ovog prostora zajedno sa borcima Druge viteške motorizovane brigade uložili ogromne napore da sačuvaju ovu teritoriju od agresora.

Agresori su ovo naselje granatirali iz svih raspoloživih sredstava, a u periodu od 1992-1993. godine odigrale su se četiri velike bitke, 9. maja i 1. decembra 1992. godine, te 27. januara i 18. marta 1993. godine.

“Agresorskom vojskom bili smo okruženi sa svih strana, od Rajlovca, Mijatovića strane, Reljeva i pravca Vogošće, ali oduprijeli smo se jakim pješadijskim i artiljerijskim udarima. Naselje je bilo od strateške važnosti, jer da su ga zauzeli, zauzeli bi cijeli grad. Imali smo četiri, pet žestokih akcija, u svakom pokušaju prodora agresorskih snaga u naselje, mi smo izvojevali pobjedu, sačuvali smo naselje, našu Bosnu i Hercegovinu i ponijeli slavu širom BiH”, kazao je Hećo.

Obilježavanje datuma i događaja iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata i sjećanje na naše najhrabrije sinove, važno je radi konstantnog podsjećanja na to kakve su žrtve podnešene da bi se odbranila država Bosna i Hercegovina i da bi mi danas imali pravo na slobodu, dostojan život i rad, zaključio je Hećo.