Očitovao se Hadžibajrić: Četvorka treba da traži izdajnike u svojim redovima

Potpredsjednik Narodnog evropskog saveza (NES), a doskorašnji predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić kazao je da “Četvorka” više ne postoji, odnosno da oni više nisu dio sarajevske koalicije četiri stranke.

Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić oglasio se putem svog Facebook profila navodeći da je bio upoznat da će Bogićević povući kandiaturu ako dođe do ove situacije, te da neće dozvoliti da se iko igra sa njegovim imenom.

“Ja sam znao da će Bogićević povući kandidaturu ako dođe do ovoga. On neće dozvoliti da se iko igra njegovim imenom. Oni trebaju tražiti izdajnike između sebe. Ako Bogić Bogićević ostane kandidat, u što čisto sumnjam, mi ćemo biti za njega.”, naglasio je Hadžibajrić.

Kazao je kako je njegova bivša stranka NBL žrtvovala svoja dva vijećnika u Općini Stari Grad, gdje su mogli imati dva gradska vijećnika, jer su svoje ruke dali Muameru Mekiću koji je ušao u Gradsko vijeće.

“Naš stav o kandidatu za gradonačelnika Sarajeva i predsjedavajućem Gradskog vijeća od početka je bio jasan i ‘Četvorka’ je to znala. NES (NBL) je odmah jasno i glasno podržao kandidaturu Bogića Bogićevića za gradonačelnika, a zarad toga omogućili smo SDP-u dva vijećnika više u Gradskom vijeću, to su Muamer Mekić i Elvedin Korora”, ističe Hadžibajrić.

Hadžibajrić navodi da nikada nije bilo u opticaju da podrže Jasmina Ademovića za predsjedavajućeg gradskog vijeća. Ne prihvata nikakvu krivicu niti odgovornost jer odavno postoje dokazi koji podržavaju njegov stav.

“Zašto nismo podržali? Pa, ako smo mi u partnerskom odnosu sa ostalim strankama ‘Četvorke’ zar to ne znači da se trebamo oko svega dogovarati, pa i oko izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i njegovih zamjenika? Ako je Elvedin Okerić iz NiP-a predsjedavajući Skupštine KS, Edin Forto iz Naše stranke premijer KS, Bogić Bogičević iz SDP-a gradonačelnik Sarajeva, zar NES-u (NBL-u) nije trebalo pripasti mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća, ili barem zamjenika predsjedavajućeg? To bi bio partnerski odnos.”, kazao je Hadžibajrić.

Zbog situacije koja je rezultirala narušenim kvorumom za rad, poručuje da “Četvroka” pronađe krivce u svojim redovima, i da glavni krivac za jučerašnji haos na sjednici nikako ne može biti njegov vijećnik Seid Škaljić.

“Predsjedavajući Gradskog vijeća je najavio nastavak sjednice za sedam dana, nakon čega je Škaljić otišao. Znači, Škaljić je otišao jer je sjednica završena. A, sve i da je ostao to ne bi ništa promijenilo jer je narušen kvorum za rad.

Ali, pravo pitanje je gdje su nestali ostali glasovi za Ademovića? Kako je moguće od 17 sigurnih glasova da je Ademović jučer dobio samo 10, a na ostalim listićima su se crtali plusići i križići? Neka ‘Četvorka’ traži izdajnike u svojim redovima, jer jedan vijećnik Ibrahima Hadžibajrića – Seid Škaljić, ne može biti odgovoran za krah jučerašnje sjednice i haos koji je uslijedio.”, kazao je Hadžibajrić.

Potpredsjednik Narodnog evropskog saveza (NES), a doskorašnji predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić kazao je da “Četvorka” više ne postoji, odnosno da oni više nisu dio sarajevske koalicije četiri stranke.

“Imam puno razloga da vjerujem da je ‘Četvorka’ unaprijed znala kako će se odvijati jučerašnje glasanje i da su se pripremili za ovaj scenario u kojem će optužiti Ibrahima Hadžibajrića. Jučer su pale neke teške riječi i optužbe preko kojih ja ne mogu i ne želim preći i sigurno je da više nismo dio “Četvorke”, kazao je Hadžibajrić.

‼ Naš stav o kandidatu za gradonačelnika Sarajeva i predsjedavajućem Gradskog vijeća od početka je bio jasan i…

Objavljuje Ibrahim HadžibajrićČetvrtak, 25. ožujka 2021.